У Парижі активісти знову влаштували акцію на підтримку права на аборт

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Цими вихідними в Парижі відбувся марш, у якому взяли участь сотні людей, щоб підтримати право жінок на аборт. Захід організували громадські активісти в межах Міжнародного дня безпечного аборту.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: AP Photo / Christophe Ena

Так, учасники маршу виступили за покращення доступу до послуг аборту у Франції та інших країнах. Вони протестували проти зменшення фінансування, скорочення кількості медичних працівників, а також проти закриття центрів для проведення абортів і пологових відділень.

Талула Родрігес, яка представляє організацію колумбійських жінок у Парижі, наголосила, що всі учасники протесту є єдиними в боротьбі за свої права, зокрема право на контроль над своїм тілом. Вона підкреслила, що це їхній вибір.

Франція легалізувала аборти ще 1975 року, і це питання має широку підтримку в політичних колах. Цього року країна стала першою, яка офіційно внесла до конституції право жінок добровільно переривати вагітність. Парламент більшістю голосів підтримав цей законопроєкт.

Однак протестувальники наголосили, що це право не можна вважати гарантованим, оскільки існує загроза з боку ультраправих націоналістичних рухів як у Франції, так і в інших країнах Європи.

Фото: AP Photo / Christophe Ena

Голова французької організації з планування сім’ї Сара Дюрошер, зазначила, що кожного разу, коли до влади приходять ультраправі, сексуальні та репродуктивні права опиняються під загрозою. Вона висловила думку, що Франція не стане винятком із цього правила.

Дюрошер також підкреслила, що через відсутність доступу до безпечного аборту кожні девʼять хвилин у світі помирає жінка. 

Нагадаємо, що в червні тисячі жінок вийшли на вулиці міст Франції, щоб протестувати проти ультраправої партії “Національне обʼєднання” Марін Ле Пен, оскільки опитування показують, що партія може перемогти на майбутніх парламентських виборах.

Близько 200 жіночих правозахисних організацій та профспілок організували марші в десятках міст, зокрема й у Парижі, заявляючи, що права жінок перебувають у зоні ризику, коли країнами керують ультраправі партії. У столиці Франції до протесту долучилися близько 10 тисяч жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter