В Україні запрацював портал, де зберігатиметься інформація про отримувачів соціальних послуг

Дата: 27 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні розпочав роботу портал soc.gov.ua, де в особистих електронних кабінетах буде зберігатися інформація про користувачів соціальних послуг.

Про це розповіла очільниця Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович під час Global Digital Social Forum, пише “Укрінформ”.

Фото: Solicitors Journal

Міністерка зазначила, що через цей портал громадяни, які отримують соціальні послуги, зможуть переглядати, яку допомогу вони вже отримують. Також користувачі матимуть змогу заповнити опитувальник, щоб система могла запропонувати додаткові варіанти підтримки, на які вони мають право. Крім того, фахівці у громадах також матимуть доступ до цієї інформації і зможуть працювати з користувачами на особистому рівні.

Персональні кабінети матимуть і постачальники соціальних послуг. Це означає, що всі процеси, пов’язані з наданням соціальної допомоги, будуть оформлюватися в електронному форматі.

Жолнович також зауважила, що новий цифровий інструмент дозволить державі постійно відслідковувати громадян, які потребують підтримки, швидко реагувати на їхні запити, а також завчасно пропонувати допомогу на основі даних з особистого кабінету кожного громадянина.

Крім того, користувачі порталу матимуть можливість залишати відгуки та коментарі про отримані соціальні послуги, на які представники держави зможуть відповідати, а також аналізувати ефективність наданої допомоги і планувати майбутні соціальні політики.

Міністерка додала, що це лише початок, і надалі планується, щоб у системі була зібрана вся соціальна історія людини, включаючи всі надані послуги та її права на подальшу допомогу.

Раніше ZMINA писала, що уряд перевірятиме фінансово-майновий стан при наданні соціальних виплат та послуг, щоб грошей у бюджеті вистачило усім, хто цього потребує. 

В умовах повномасштабної війни кількість громадян, яким потрібна допомога та соціальний захист, значно зросла. Так, у 2022-му лише із січня до листопада на соцвиплати з бюджету виділили понад 374 мільярди гривень, у 2023-му за рік – 450 мільярдів, а у 2024-му ця сума змінилась ще більше. Цього року більшість із кожної тисячі гривень у бюджеті йде на оборону, ветеранів, соцвиплати, медицину та освіту.

Нагадаємо, що у парламенті почали обговорювати створення “збалансованої системи” соцвиплат в Україні. Річ у тім, що формулювання про соціальні та економічні права людини в сучасній редакції української Конституції є декларативними, з чим погоджуються деякі правозахисники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter