Ветерани вважають шкідливими постійні заяви посадовців про отримання безоплатного житла від держави – дослідження

Дата: 27 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Ветерани та лідери ветеранських об’єднань розуміють, що можливість отримати житло від держави безплатно є малоймовірною, тож не мають особливих очікувань щодо цього питання, а підтримку відповідних очікувань називають шкідливою політикою. 

Такими є дані дослідження, проведеного Українським ветеранським фондом та дослідницькою агенцією “Info Sapiens”, що презентували в медіацентрі “Україна”.

Ілюстраційне зображення. Фото: Heidi Levine\The Washington Post

Чинне законодавство передбачає, що житло для ветеранів зі статусом УБД мають надати впродовж 2 років з моменту, як людина встає на квартирний облік. По факту так не працює.

Опитані вказали, що нині немає прозорої та чесної комунікації з боку держави щодо житлових потреб. На їхню думку, держава має відкрито визнати наявні проблеми, зокрема неспроможність розв’язати питання з житлом. Разом з цим пропонують розробити додаткові критерії для отримання безплатного житла і видавати його в першу чергу сім’ям загиблих, потім – ветеранам з інвалідністю, наостанок – УБД. 

Ветерани звернули увагу, що після звільнення з ЗСУ також зростає процент по іпотечних кредитах, що не сприймається ними як справедлива міра. Особливо це стосується ветеранів з інвалідністю, через яку вони не можуть знайти високооплачувану роботу.

Щоб дізнатись думку ветеранів, дослідники проводили інтерв’ю з лідерами ветеранських об’єднань та спільнот – 5 респондентів, а також представниками ветеранських громадських організацій – 16 респондентів. 

Нагадаємо, що цього року у парламенті почали обговорювати створення “збалансованої системи” соцвиплат в Україні. Річ у тім, що формулювання про соціальні та економічні права людини в сучасній редакції української Конституції є декларативними, з чим погоджуються деякі правозахисники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter