Уряд складає план візитів за кордон, щоб перевірити, як живуть евакуйовані із закладів діти

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів складає графік моніторингових візитів до країн, куди евакуювали дітей з інституційних закладів. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Börsenverein / Kateryna Ishchenko

Візити планують здійснити до Швейцарії, Австрії, Німеччини, Нідерландів, Литви, Іспанії, Румунії, Словенії, Греції та Хорватії. Цьогоріч урядовці вже їздили до Румунії, Туреччини, Італії та Польщі задля перевірки умов, у яких живуть діти.

“З урахуванням потреб дітей ми визначаємо форми їхнього влаштування в Україні, обовʼязково враховуємо наявність у них сестер і братів, адже їх не можна розлучати”, — говорить голова Держслужби України в справах дітей Петро Добромільський.

Уряд висловив вдячність країнам, які надали дітям тимчасовий захист. Водночас повернення додому називають для дітей фактором збереження національної ідентичності, повноцінного доступу до української освіти, а також реалізацією права на виховання в родині. Безпекова ситуація у віддалених від лінії фронту регіонах дозволяє працювати над цим, кажуть посадовці.

Нещодавно в уряді ухвалили рішення, згідно з яким евакуйовані за кордон з інтернатів неповнолітні мають повертатися лише в сімейні форми виховання. За кордоном залишається близько двох тисяч сиріт і неповнолітніх, позбавлених батьківського піклування. 

Нагадаємо, що в Італії суд відмовився повертати майже 60 дітей-сиріт, евакуйованих з Бердянська. Уряд ще торік почав розробляти план, як повернути додому евакуйованих до країни статусних неповнолітніх, щоб їх там не всиновлювали.

Фотографія обкладинки: UNICEF

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter