Урядовці вирішують, як повернути додому евакуйованих до Італії статусних дітей, щоб їх там не всиновлювали

Дата: 09 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Кабінеті Міністрів України відбулася нарада щодо захисту прав дітей, які наразі перебувають за кордоном, зокрема обговорювали питання того, як можна повернути статусних дітей додому з Італії. 

Про це розповіли в уряді.

Ілюстраційне зображення. Фото: Reuters

Наприкінці вересня український Омбудсман Дмитро Лубінець зустрівся з італійською посадовицею Розанною Рабуано, з якою вони також обговорювали це питання.

Річ у тім, що нині відомо про випадки, коли українських дітей уже всиновили в Італії або ж вони перебувають у процесі всиновлення.

Рабуано казала, що процедура всиновлення в Італії дуже складна і тривала й італійський уряд не прагне всиновлювати українських дітей, а сподівається на їхнє повернення додому. Водночас дітям без законних представників в Італії призначають тимчасових опікунів.

Українські посадовці наполягають, що подібні дії мають обов’язково регламентуватися вимогами українського законодавства, а відбуватися під координуванням Національної соціальної сервісної служби. 

За підсумками наради в українському уряді вирішили створити робочу групу, члени якої навідуватимуться з перевірками до країн, де перебувають діти.

Нагадаємо, що правоохоронці розслідують близько трьох тисяч воєнних злочинів російських військових проти українських дітей. Українські посадовці вже висловлювали думку, що постраждалими від війни слід вважати всіх дітей у країні. 

Війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей “до краю прірви”. Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter