Генасамблея ООН ухвалила Пакт про майбутнє: про що в ньому йдеться?

Дата: 23 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Генеральна Асамблея ООН ухвалила Пакт про майбутнє, що має об’єднати зусилля світу для створення безпечнішого, мирнішого, стійкого та інклюзивного світу для майбутніх поколінь.

Про це розповіли в ООН. 

Фото: Cem Ozdel / Anadolu Agency

Пакт – підсумковий документ Саміту майбутнього ООН, що спільно готували Німеччина з Намібією. У ньому, між іншим, звернули увагу, що міжнародні організації та й сама ООН не змогли знайти рішення для розв’язання проблем 21-го століття.

Документ окреслює п’ять основних напрямів:

  • сталий розвиток;
  • міжнародний мир і безпека;
  • наука і техніка;
  • молодь і майбутні покоління; 
  • трансформація глобального управління.

Пакт ухвалили разом з двома додатками до нього – Глобальним цифровим договором і і Декларацією про майбутні покоління. 

Під час обговорення документа Росія, Іран, КНДР і Сирія запропонували внести до нього правки. Вони, зокрема, пропонували прописати норму про невтручання в будь-яке питання національного суверенітету. У підсумку правку не підтримали, бо вона фактично применшувала роль громадянського суспільства у створенні безпечнішого, мирнішого, стійкого та інклюзивного світу.

Держави-члени ООН, підтримавши пакт, зобов’язалися серед іншого дослухатися до молоді й залучати її до процесу ухвалення рішень на національному та глобальному рівнях, а також подвоїти зусилля для побудови та підтримки мирних, інклюзивних і справедливих суспільств і усунення основних причин конфліктів. 

Окремо в документі згадали про захист цивільних у збройних конфліктах.

Нагадаємо, що після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну експерти кажуть, що світові лідери самоусунулися від захисту прав людини. Не звертають достатньої уваги демократичні лідери й на проблеми корупції, що поширюється світом. 

Фотографія обкладинки: ООН

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter