Двох російських військових заочно засудили до довічного за вбивство цивільних

Дата: 19 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Чернігівський обласний суд визнав винними у порушенні законів та звичаїв  війни двох бійців 90 танкової дивізії 41 Загальновійськової армії Центрального військового округу ЗС РФ Артема Терешонкова та Владислава Донгака.

Про це повідомляє ZMINA із посиланням на вирок суду. 

Фото: МІПЛ

Досудове слідство встановило, що 3 березня 2022 року близько 15-ї години колона російської військової техніки рухалася через село Рогощі в напрямку села Хмільниця Чернігівської області.

Саме в цей час сільською дорогою їхав легковий автомобіль із 6 цивільними в салоні. Помітивши окупантів, водій автівки з’їхав на обочину і зупинився. До десятка російських військових йшли у їхній бік і стріляли. Серед них був Артем Терешонков і Владислав Донгак. В результаті обстрілу водій Олександр Бобров і пасажирка – суддя Чернігівського апеляційного суду Любов Харечко померли на місці, двоє пасажирів, зокрема син жінки, отримали поранення, а двоє залишилися неушкодженими. Матеріальний збиток становить близько 362 тисяч грн.

Вдова потерпілого Ірина, під час судового засідання розповіла, що з початком бойових дій вони переїхали на дачу в село Рогощі. По дорозі вони взяли із собою знайому Любов із сином Валерієм та ще одну дівчину. Там їх запросив до себе місцевий житель в якого вони залишилися. Через тиждень вони вирішили повертатися в місто, оскільки в них закінчилися продукти та Любові  були потрібні ліки.

В дорозі на них налетіла російська техніка, яку жінка помітила десь за 100 метрів. Коли вони зупинилися, окупанти прицільно їх розстріляли. Потім ця група військових підбігла до них і Донгак, якого жінка впізнала згодом по фото, дав команду зупинити бронетранспортер. 

Після вбивства водія і пасажирки, потерпілих завели до найближчого будинку, де вони знаходилися під постійною охороною російських солдатів. Коли вдова запитала їх, коли можна забрати тіла загиблих, їй відповіли, що через дві години, коли поїде колона.

Очевидиця цих подій підтвердила, що в березні до них у помешкання в Рогощі російські солдати привели двох дівчат: доньку вбитого Катерину, племінницю Поліну, а також його дружину Ірину і сина вбитої Любові – Валерія, в якого була поранена рука і голова. Катерина кричала на солдатів, звинувачуючи одного з них у вбивстві. Він говорив, що не хотів цього робити. Згодом донька вбитого водія у судовому засіданні розповіла, що перепрошував один блакитноокий військовий РФ – Терешонков. 

Зі всієї групи окупантів свідки змогли впізнати лише Донгака і Терешонкова, яким заочно присудили максимальну міру покарання – довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, виявила закономірність нападів росіян на цивільних у Харківській, Київській та Сумській областях, коли ті перебували під тимчасовою окупацією. Відбувалися ці напади під час пересування людей. 

В усіх випадках жертви були в цивільному одязі, не мали зброї та їхали на авто, деякі з яких навіть мали напис “діти” на вікнах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter