В ООН виявили закономірність у нападах росіян на цивільних на Харківщині, Київщині та Сумщині

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, виявила закономірність нападів на цивільних у Харківській, Київській та Сумській областях, коли ті перебували під тимчасовою окупацією російських збройних сил торік. Відбувались ці напади під час пересування людей. 

Про це йдеться у звіті комісії.

Житомирська траса торік

Експерти, які побували у понад пів сотні населених пунктів та поспілкувались з сотнями свідків, кажуть, що напади траплялись не тільки під час спроб людей евакуюватися, але й під час повсякденної діяльності. 

Комісія задокументувала щонайменше 18 випадків у лютому та березні торік, внаслідок яких загинули 14 чоловіків, вісім жінок, одна дівчина та троє хлопців, а ще шестеро людей отримали поранення. 

В усіх випадках жертви були у цивільному одязі, не були озброєні та їхали на авто, деякі з яких навіть мали напис “діти” на вікнах. Декілька зафіксованих атак сталося в одних і тих самих місцях або поблизу них, наприклад, на відрізках траси E40 у Київській та Харківській областях.

“Комісія опитала тих, хто вижив, свідків і родичів загиблих, а також переглянула кадри, на яких видно навіть більше (ніж 18 зафіксованих випадків. – Ред.) пошкоджених автомобілів на цій трасі. Отже, напади не були поодинокими, що свідчить про те, що певні військові підрозділи відповідальні за численні інциденти. Деякі випадки, вочевидь, були навмисними”, – кажуть члени комісії. 

До прикладу, на житомирській трасі на Київщині росіяни розстрілювали цивільні авто зі спеціально облаштованої позиції. Внаслідок цього 13 людей загинули, а шість дістали поранення.

Слідчим вже вдалось ідентифікувати десятьох причетних до цього росіян. 

Загибла внаслідок російських обстрілів на Житомирській трасі

ZMINA також розповідала деякі історії людей, яких російські військові розстрілювали в автівках. Так торік на Харківщині вбили 10-річну Катерину Ківшар. Дівчинка отримала смертельне поранення в голову, коли їхала до лікарні, щоб їй допомогли з пораненням у живіт.  

Невибіркові напади на цивільне населення або об’єкти, до яких вдаються російські військові, є порушенням міжнародного гуманітарного права та права на життя, а також є воєнними злочинами. 

Нагадаємо, що, на думку слідчих Комісії ООН, уповноваженої Радою ООН з прав людини, атаки російських військових на українську енергетичну інфраструктуру становлять воєнний злочин, однак можуть бути й злочином проти людяності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter