“Бабусю, подивися, у мене тут дірка”: росіяни на Харківщині розстріляли в автівці поранену 10-річну дівчинку

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час російської окупації Харківщини солдати РФ вбили 10-річну Катерину Ківшар. У день смерті в дівчинку стріляли двічі, а смертельне поранення в голову вона отримала, коли їхала до лікарні, щоб їй допомогли з пораненням у живіт.  

Її історію розповіло видання Global News. 

Фото: Anna Vlasenko / Global News

Авторка не зазначає, коли саме вбили Катерину, однак, судячи з тексту, трапилося це в перші дні повномасштабного вторгнення. Батьки відправили дівчинку з Харкова разом із дідусем Миколою на дачу до бабусі Марії в селище Новий Бурлук. 

У день трагедії Катерина їхала з дідусем забирати бабусю з роботи. Дорогою додому машина опинилася між двома колонами російської бронетехніки, й росіяни відкрили вогонь по родині.

Марія Ківшар пригадує, що поранення онуки помітили не одразу. 

“Бабусю, подивися, у мене тут дірка”, – сказала дівчинка, яка сиділа на задньому сидінні. 

Росіяни дали родині сигнальні ракети, щоб вона могла безпечно дістатися до лікарні в Чугуєві, однак доїхати їм вдалося лише до околиці села Базаліївка. 

“Ми зупинилися приблизно за 50 метрів від російської колони. Був попереджувальний постріл. Тоді мій чоловік пішов до них, і я щось побачила, потім запалила сигнальні ракети й витягнула їх через вікно машини”, – пригадує Марія. 

Потім жінка вийде з автівки й росіяни відкриють вогонь: Марія отримає поранення в груди, а Микола – у руку, ногу та голову. Окрім цього, у дідуся Катерини був струс мозку. 

Коли поряд з ними зупинилася російська військова вантажівка і Микола підняв Катерину, російський солдат сказав: “Двісті”.

“Я не звернула на це уваги”, – каже Марія.

Розстріляна автівка, в якій їхала дівчинка. Фото: Anna Vlasenko / Global News

Російська вантажівка відвезла їх на околицю села Приморське, останній кілометр до якого родина йшла, несучи дівчинку на руках.

“Я поворухнула її головою і побачила дірку біля вуха. У цей момент я зрозуміла, що означало двісті”, – говорить бабуся вбитої.

Із Приморського вдалося викликати лікаря, який констатував смерть дівчинки. Поранену бабусю відвезли до лікарні у Великий Бурлук наступного дня. Дорогою вона побачила розбиту збройну техніку та тіла солдатів на тому місці, де їх залишили росіяни напередодні.

Тіло Катерини спочатку поховали в саду, потім на місцевому кладовищі, а зараз родина чекає на ексгумацію, щоб прокурори змогли провести належне розслідування. Після цього дівчинку поховають знову. 

Могила Катерини. Фото: Anna Vlasenko / Global News

Станом на 19 жовтня російські військові вбили в Україні 428 дітей, а Харківщина є другим після Донеччини регіоном за кількістю постраждалих дітей. Влітку, коли загальна кількість убитих дорівнювала 288, журналісти Bihus.Info проаналізували дані щодо більш ніж двох сотень дитячих смертей та виявили, що понад 30 з них стосуються саме розстрілів. 

До прикладу, на початку березня дорогою між селами на Київщині росіяни розстріляли автомобіль із сімома дітьми. Також мешканка Чернігова Марина Клокова розповідала, як росіяни розстріляли її сина Максима та сваху під час евакуації з міста. 

Нещодавно Комісія ООН з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, опублікувала черговий звіт, автори якого кажуть, що виявили численні випадки, коли російські збройні сили стріляли по цивільних. Водночас жертви таких атак були вдягнені в цивільний одяг, а переважна більшість випадків трапилася вдень, коли нападники мали б бачити тих, у кого стріляють. 

“Напади, спрямовані на цивільних осіб, є воєнними злочинами”, – нагадують в ООН. 

Нагадаємо, що нещодавно на Харківщині знайшли розстріляну росіянами ще наприкінці вересня колону автівок, які намагались евакуюватися. За даними СБУ, розстріляла цивільних зі стрілецької зброї майже впритул диверсійно-розвідувальна група окупантів.

Внаслідок цього загинули 26 людей, майже половина з яких – діти. Один поранений 19-річний хлопець пройшов близько півтора кілометра, поки не помер у посадці. 

Правоохоронці кажуть, що врятуватися вдалося двом дітям – однорічному хлопчику та п’ятирічній дівчинці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter