Правоохоронці ідентифікували військових РФ, які розстріляли 10 цивільних автомобілів на Київщині

Дата: 05 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У березні на житомирській трасі окупанти облаштували бойову позицію, де розстрілювали автомобілі з цивільними людьми, які намагалися евакуюватися. Внаслідок цього 13 людей загинули, а шість дістали поранення. Зараз правоохоронці ідентифікували десятьох військових, які причетні до цього. 

Про це повідомив начальник слідчого управління ГУНП в АР Крим та місті Севастополі Олександр Климовський.

Фото: Getty Images

На початку повномасштабного вторгнення одними із перших на територію України з Білорусі зайшли дві батальйонні тактичні групи зі складу 5 окремої танкової бригади РФ. Окупанти рухалися в напрямку Києва. 3 березня вони вийшли на житомирську трасу. Одна батальйонна тактична група зайняла позицію у селі Березівка, друга – на заправці біля села Мила.

“Саме друга батальйонна тактична група вчинила найбільше розстрілів та вбивств на житомирській трасі. Російські танки розмістилися за заправкою, біля неї та навпроти неї, а відтак перекрили рух в обох напрямках. Наступного дня, 4 березня, загарбники розстріляли п’ять автомобілів. Тоді загинули сім українців, ще четверо отримали вогнепальні поранення”, – розповідає Климовський.

Відомо, що першими під обстріл потрапили два автомобілі. В одному з них було подружжя, яке змогло вижити. У другому – сім’я з маленькою дитиною. На них окупанти влаштували справжнє полювання та почали вести по автівці щільний вогонь.

У результаті обстрілу дворічна дівчинка та її батько отримали вогнепальні поранення, а мати загинула. Важкопоранений батько на руках із дитиною пройшов пішки значну відстань, а потім до найближчого українського блокпоста їх підвіз водій, який проїжджав неподалік. Там потерпілим надали медичну допомогу.

7 березня окупанти обстріляли колону, у якій їхало близько 15 транспортних засобів. Під вогнем опинилися перші три автомобілі.

“Кадри розстрілу автомобіля, який їхав одним із перших в колоні, облетіли весь світ. У машині знаходилася сім’я із 7-річною дитиною, а також їхня сусідка. Мати дитини загинула відразу внаслідок обстрілу. Батько, намагаючись врятувати сина, вийшов із машини з піднятими руками. Його розстріляли російські військові на очах у хлопчика. Жінку з дитиною забрали окупанти. Вони були впевнені, що їх ведуть на розстріл, але в останній момент їх відпустили”, – зазначають у Національній поліції України.

Слідчі встановили, що російські військові з 4-го по 25 березня розстріляли 10 транспортних засобів. У результаті 13 людей загинули, шестеро дістали поранення.

Наразі правоохоронці встановили більшу частину особового складу 5 окремої танкової бригади 36 загальновійськової армії східного військового округу збройних сил Російської Федерації. Також вони оголосили про підозру командиру батальйону 5 ОТБр, який керував розстрілом автоколони цивільних людей на житомирській трасі.

“Крім того, зібрані докази причетності до розстрілів інших військовослужбовців Російської Федерації. Оперативники та слідчі ідентифікували та створили базу фотографій 400 окупантів, які брали активну участь у бойових діях та вчиняли воєнні злочини на Київщині”, – підсумував Климовський.

Нагадаємо, що 22 грудня американські журналісти оприлюднили нове розслідування про вбивства мирних жителів у Бучі під час російської окупації регіону в березні 2022 року. Медійники провели в Бучі кілька місяців, спілкуючись з місцевими жителями й збираючи фотографії та відео. Зокрема, розслідувачі ідентифікували понад 20 солдатів РФ, які чинили воєнні злочини на Київщині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter