У Харкові цьогорічний Марш рівності пройшов у форматі автопробігу: що розповіли активісти

Дата: 16 Вересня 2024 Автор: Тетяна Савченко
A+ A- Підписатися

 У Харкові 15 вересня відбувся шостий Марш рівності, присвячений правам ЛГБТІК-людей. Цьогоріч це був АвтоПрайд, який пройшов під гаслом “Разом до рівності і перемоги”. Організатори спочатку планували провести пішохідний марш, але з урахуванням безпекової ситуації обрали формат автопробігу.

Захід відвідало близько 60 людей, зокрема ЛГБТ+-військові та активісти КиївПрайду. Колону, яка складалась із 13 автівок, охороняла поліція. Маршрут побудували від околиць міста до центральної площі.

Фото: Тетяна Савченко

Колону автомобілів поділили на декілька секторів залежно від закликів до органів влади та міжнародних партнерів:

  • ухвалити законопроєкти про посилення відповідальності за злочини на ґрунті нетерпимості (№5488) та про інститут реєстрованих партнерств (№9103); 
  • спрямувати кошти міського бюджету на підтримку ЗСУ замість коштовних естетичних конструкцій і недоцільних ремонтних робіт;
  • враховувати потреби вразливих груп та залучати їх до процесів ухвалення рішень, плануючи заходи з відновлення; 
  • допомогти захистити небо над Харковом сучасними системами протиповітряної оборони.
Фото: Кристина Пашкіна

Автопробіг тривав 30 хвилин, його учасники проїхали містом 5 кілометрів. На завершення заходу відбулася пресконференція для журналістів. 

Фото: Марина Чайка
Фото: Марина Чайка

Захід пройшов без сутичок, негативна реакція була тільки від декількох людей старшого віку. Вони намагалися присоромити поліцію за захист тих, хто є, на їхню думку, “збоченцями”.

Одна з учасниць заїзду поділилася з виданням ZMINA своєю історією. Марго – тату-майстриня, дизайнерка та фотографка. У заходах ХарківПрайду вона брала участь разом зі своєю партнеркою – айтівицею Надією. Дівчата познайомилися в ПрайдХабі, який діяв у Харкові до повномасштабного вторгнення. 13 вересня 2024 року він відновив свою роботу на новій локації.

Фото: Тетяна Савченко

Перше побачення пройшло не найкращим чином. Катаючись на ковзанах, Марго впала і порізала руку своїй майбутній дівчині, а сама сильно вдарилася головою. Згодом вони пішли в бар, і там Марго втратила свідомість. Вечір дівчата провели в лікарні, де Марго діагностували струс мозку. Однак ця неприємна ситуація лише зміцнила стосунки. Пара разом уже майже чотири роки.

“Я більше хотіла цих стосунків, а Надя тримала мене на дистанції, не дуже хотіла чогось серйозного, але я не здавалась”, – каже Марго.

Вперше Марго взяла участь у Марші рівності у 2021 році: спочатку в Києві, а потім у Харкові. Також 2022 року пара їздила на прайди до Вроцлава і Парижа. Найбільше в Маршах рівності їй подобається єднання людей, які мають загальну мету, а також підготовка. Цьогоріч дівчина допомагала в організації однієї з майстерень на благодійному фестивалі, а також малювала плакати, з якими їхала колона автопробігу ХарківПрайду. 

На питання про труднощі, з якими стикається пара лесбійок, Марго відповідає, що вони не стикалися з жорстоким булінгом чи насильством, водночас деякі неприємні ситуації трапляються:

“Я б не сказала, що прямо труднощі, бо я більш фемінна, і здебільшого ніхто не розуміє, що я є лесбійкою, але буває таке, що мене плутають з чоловіком, таке було три рази мінімум. Надю частіше, це таке з неприємного”.

Також бувають образи, коли люди бачать ЛГБТ+-символіку. Один з нещодавніх випадків – дитина зреагувала на футболку партнерки Марго словами “ЛГБТ гівно”. Це свідчить, зокрема, про необхідність статевої освіти в українських школах. 

“З кожним роком я бачу, що люди прогресують, толерантніше починають ставитися до ЛГБТ+-ком’юніті”, – говорить Марго.

На її думку, абсолютного сприйняття досягти нереально, адже однаково будуть ті, хто проти, навіть у невеликій кількості. Також дівчина зазначає, що толерантнішою стала поліція. 

Марго не турбується через безпеку на АвтоПрайді, бо впевнена, що організатори подбали про безпеку:

“Більш страшно і тривожно, коли ти на вулиці перебуваєш сам, бо в тебе можуть щось кинути або після маршу простежити за тобою. Таке бувало раніше, але я думаю, все буде добре цього року”.

Захід дійсно пройшов без сутичок, негативна реакція була тільки від декількох людей старшого віку. 

Пара збиралася разом з іншими волонтерами ХарківПрайду для планування інсталяцій на автівках, щоб здалека було зрозуміло, які меседжі хоче донести спільнота. 

Тим, хто вагається щодо участі в Марші рівності, Марго радить просто спробувати, бо, не почавши, не зрозумієш, як це насправді відбувається:

“Мені першого разу, можливо, теж трошки лячно було, але коли тільки приходиш, бачиш усіх цих людей, розумієш нашу мету, і страх як рукою знімає”. 

Дівчина просить підтримувати рух хоча б інформаційно в соціальних мережах, публікувати дописи з інформацією про важливі законопроєкти. Це потрібно, щоб більше людей про них знали та бачили, що ЛГБТ+-спільнота велика.

“Ми теж такі люди, як і всі інші, і в нас є свої цілі, жити щасливо в нашій країні”, – каже Марго.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter