США запровадили нові санкції проти державних російських ЗМІ

Дата: 14 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

13 вересня Держдепартамент США оголосив про запровадження нових санкцій проти російських державних медіа РФ, звинувативши їх у співпраці з російськими спецслужбами.

Про це повідомили в Мінфіні США.

Фото з відкритих джерел

“… ми вводимо санкції проти трьох установ та двох фізичних осіб за таємні операції глобального впливу Росії”, – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.      

Мова йде про запровадження обмежень проти медіахолдингу Russia Today, АНО “Евразия” та АНО “ТВ-Новости”. Крім того, адресні санкції також ввели проти гендиректора Russia Today Дмитра Кисельова, а також та засновниці “Евразии” Неллі Парутенко, громадянки Молдови.

У США вважають, що діяльність телеканалів виходить далеко за межі звичайної пропаганди. За словами держсекретаря США, ці структури залучені до російських розвідувальних операцій по всьому світу. Виявлені втручання у виборчі процеси, зокрема, в майбутні президентські вибори в Республіці Молдова, та розпалювання заворушень в країні. Уряд РФ також намагається дестабілізувати ситуації в Аргентині та погіршити відносини країни із сусідами.

“Завдяки новій інформації, більша частина якої надійшла від співробітників RT, ми знаємо, що телеканал брав участь в операціях впливу, у зборі інформації під прикриттям, а також у військових закупівлях”, – зазначив глава Держдепартаменту США.

Посадовець також згадав проєкти Russia Today в інших країнах світу – до таких він відніс, зокрема, німецьку відеоплатформу Red і африканську соціальну мережу African Stream, які використовуються для поширення російської пропаганди.

За його даними, понад рік тому уряд РФ впровадив у RT окремий підрозділ, який збирає розвіддані.

Блінкен поінформував, що США, Британія й Канада розпочинають спільну дипломатичну кампанію, “щоби згуртувати союзників і партнерів у всьому світу й залучити до нашої боротьби із загрозою”. У цьому звʼязку він підкреслив, що особливу загрозу становлять RT та інші механізми російської дезінформації й таємного впливу.

Нагадаємо, у травні президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо застосування санкцій проти низки російських медіа та компаній, зокрема з тимчасово окупованого Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter