Зеленський увів санкції проти низки російських медіа та компаній, зокрема у Криму

Дата: 26 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо застосування санкцій проти низки російських медіа та компаній, зокрема з тимчасово окупованого Криму.

Відповідний указ № 340/2024 оприлюднений на сайті глави держави.

Фото з відкритих джерел

Документ затвердив рішення РНБО від 22 травня “Про застосування і скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” проти 68 юридичних і двох фізичних осіб.

Серед іншого санкції введені проти телекомпаній НТВ Плюс, “Первый канал. Всемирная сеть”, “Звезда”, “ТНТ-Телесеть”, “Петербург”, Рен ТВ, ТРК “Крым”, газет “Известия”, “Московский комсомолец” та інших.

Контроль за виконанням рішення здійснюватиме секретар РНБО Олександр Литвиненко.

Забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій мають Кабмін, СБУ і Національний банк України.

Міністерство закордонних справ має поінформувати компетентні органи Євросоюзу, США та інших держав про застосування санкцій і порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

Нагадаємо, що серед санкційних обмежень:

  • блокування активів – тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними;
  • обмеження торговельних операцій (повне припинення);
  • обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України (повне припинення);
  • запобігання виведенню капіталів за межі України;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
  • анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;
  • заборона участі у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної
    держави та особами, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами
    іноземної держави або діють в їх інтересах;
  • заборона користування радіочастотним спектром України тощо.

Детальніше про це можна прочитати тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні правоохоронці нейтралізували міжнародну псевдорелігійну організацію “АллатРа”, заблокувавши у Києві та інших регіонах України підривну діяльність понад 20 осередків цього угруповання, які діяли на користь спецслужб РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter