В Україні заблокували 20 осередків псевдорелігійного руху “АллатРа”, які діяли на користь Росії

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці нейтралізували міжнародну псевдорелігійну організацію “АллатРа”, заблокувавши у Києві та інших регіонах України підривну діяльність понад 20 осередків цього угруповання, які діяли на користь спецслужб РФ.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Під виглядом “місіонерства” учасники організації виправдовували збройну агресію РФ та публічно просували російську ідею створення так званого “союзу слов’янських народів” під керівництвом Москви.

Як зазначають есбівці, фігуранти організували чітку ієрархічну структуру та власні “представництва” в кожному обласному центрі України.

Ці осередки “АллатРа” масово закликали місцевих жителів приєднуватися до руху та просувати проросійські наративи. Для пошуку однодумців та поширення своїх ідей фігуранти створили власний ютуб-канал, який вже налічує майже пів мільйона користувачів.

Також організатори “АллатРа” запустили мережу власних медіа та інтернет-ресурсів, телеграм-каналів та сторінок у тіктоці. Там вони публікували пропагандистські дописи та відео, просуваючи прокремлівські наративи через ідеї так званого “благотворчого суспільства”. Поміж іншим вони закликали російських окупантів здійснювати масовані ракетно-бомбові обстріли цивільної інфраструктури українських міст.

Фото: Служба безпеки України

Наразі слідчі отримали докази вини керівництва та активних учасників “АллатРа”. Лідери угруповання незаконно виїхали за кордон ще навесні 2022 року, використовуючи підроблені документи про зняття з військового обліку. Перебуваючи в одній із європейських країн, вони дистанційно продовжували керувати своєю злочинною організацією в Україні.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти підривної діяльності “АллатРа”. За період свого існування проросійський рух створив власні “філії” на території РФ, Білорусі та ще декількох країн Європи, Центральної Азії та США.

Під час обшуків в “осередках” організації та у помешканнях фігурантів на Київщині, а також у Дніпропетровській, Кіровоградській, Волинській, Сумській та Харківській областях правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, літературу, документи та інші докази незаконної діяльності.

Фото: Служба безпеки України

На підставі зібраних доказів керівництву та учасникам “АллатРа” есбівці готують повідомлення про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада;
  • створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній;
  • пропаганда комуністичного тоталітарного режиму;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

Санкції статей передбачають до 15 років увʼязнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що напередодні заочно підозру у вчиненні дій, спрямованих на насильницьку зміну та повалення конституційного ладу, веденні інформаційної діяльності в співпраці з державою-агресором та у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України повідомили колишньому прем’єр-міністру Миколі Азарову

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter