В Україну повернули 49 полонених: серед них – захисники і цивільні

Дата: 13 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

13 вересня, у пʼятницю, Україна здійснила черговий обмін полоненими з Росією. У результаті цього додому повернулися ще 49 громадян України.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Фото з соціальних мереж Володимира Зеленського

Так, з полону вдалося визволити військових Збройних сил, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільних осіб.

Серед звільнених – Леніє Умєрова, яку заарештували російські силовики, коли вона приїхала доглядати хворого батька. Також серед звільнених – частина захисників і захисниць “Азовсталі” та Герой України, військовий медик Віктор Івчук.

Фото з соціальних мереж Володимира Зеленського

“Маємо повернути додому всіх наших – і воїнів, і цивільних”, – наголосив голова держави.

Цей обмін полоненими є 56-м за рахунком. Загалом, як зазначає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, з початку повномасштабного вторгнення додому повернулися 3569 українців. Омбудсман також зазначив, що стан здоровʼя звільнених дуже важкий; багато з них втратили десятки кілограмів ваги.

Фото з соціальних мереж Володимира Зеленського

“Разом працюємо над тим, щоб усі українці були вдома. Водночас наголошу, що відповідно до Женевських конвенцій пріоритет у поверненні надається тяжкохворим і тяжкопораненим, а також жінкам”, – додав Лубінець.

Нагадаємо, що у травні, під час чергового обміну, з російського полону в Україну вдалося повернути 75 людей. Серед них – маріупольська поліціянтка Мар’яна Чечелюк, яку всупереч гарантіям ООН та Червоного Хреста під час евакуації з “Азовсталі” навесні 2022 року взяли в полон росіяни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter