До дискусії щодо запровадження множинного громадянства можуть долучити Світовий конгрес українців

Дата: 12 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

До розгляду питань, повʼязаних з українцями за кордоном, зокрема запровадження множинного громадянства, важливо долучати представників Світового конгресу українців.

Таку думку висловив президент Світового конгресу українців Павло Ґрод під час дискусії в медіацентрі “Україна”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ДМСУ
 

Учасники обговорення, серед яких був нардеп Володимир Вʼятрович, назвали множинне громадянство одним з інструментів, що може розширити можливості українців, які нині перебувають за кордоном, а також – способом розв’язати демографічну кризу. 

“Сьогодні є знову мільйони українців за кордоном, і ми не хочемо, щоб вони вибирали або одне громадянство, або друге. Бо ці мільйони, які живуть у Франції, Німеччині, США, якщо вони будуть вибирати, то, на превеликий жаль, вони можуть загубити українське громадянство і тоді загублять їхню можливість до повернення”, – сказав Ґрод під час дискусії. 

Одним з принципових аспектів в питанні множинного громадянства, за його словами, є питання одного класу громадян. Це потрібно, щоб вони могли повністю долучитися до політичного, економічного та громадського життя.

“Щоб могли балотуватися до Верховної Ради, щоб могли стати міністрами, головами департаментів чи навіть директорами шкіл і для цього їм потрібно подвійне громадянство, щоб вони могли допомогти у відбудові України”, – пояснює Ґрод. 

Президент Володимир Зеленський цього року вдруге подав на розгляд парламенту законопроєкт про множинне громадянство. Новий документ, за словами правової аналітикині Центру прав людини ZMINA Онисії Синюк, не враховує застережень, які висловлювали до цього правозахисники. Детальніше про них можете прочитати за посиланням

Нагадаємо, що думки опитаних українців щодо ідеї запровадження множинного громадянства розділилися майже порівну: 27% мають радше позитивне враження про неї, а 28% – радше негативне. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter