Майже порівну українців негативно та позитивно ставляться до запровадження множинного громадянства

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Думки опитаних українців щодо ідеї запровадження множинного громадянства розділилися майже порівну: 27% мають радше позитивне враження про нього, а 28% – радше негативне. 

Такі дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Borys Korpusenko

Соціологи 5–10 лютого поточного року опитали 1202 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Також до вибірки не внесли жителів територій, які тимчасово не контролює українська влада, і не цікавилися думкою громадян за кордоном.

Окрім 27 та 28% респондентів, які негативно та позитивно ставляться до ідеї множинного громадянства, ще 48% мають нейтральне ставлення щодо цього питання. Майже у всіх регіонах думки подібні, хоча на заході дещо більше тих, хто має негативне ставлення.

Скриншот з дослідження

“Серед українців немає як виразної критики, так і підтримки законопроєкту про множинне громадянство. Скоріше можна говорити, що суспільство відкрите до комунікації та обміну думок з цього приводу”, – коментує дослідження заступник директора КМІС Антон Грушецький

Дослідники додають, що результати свідчать і про брак інформації серед опитаних, наприклад про те, як працюватиме закон, якщо його ухвалять, які переваги або ризики це становить для України, а також наскільки це додає справедливості. 

Нагадаємо, що ZMINA розповідала, які норми передбачає президентський законопроєкт про множинне громадянство. До прикладу, Зеленський пропонує визнати підставою для втрати громадянства України добровільне отримання російського. 

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк, коментуючи проєкт, наголосила, що він не враховує реалій на окупованих територіях та порушує принцип рівності. Детальніше про це можна прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter