Мовний омбудсман порадив владі Івано-Франківська не вживати вислову “мовні інспектори”

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Використання вислову “мовні інспектори” щодо громадських ініціатив у регіонах не є доречним, бо така назва перегукується з наративами російської пропаганди. 

Так прокоментував ідею запровадження подібного інституту в Івано-Франківську уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь

Центр Івано-Франківська. Фото: Суспільне 

Мовний омбудсман запропонував пригадати реакцію російської пропаганди на запровадження закону про захист української мови у 2019-му.

“Мене називали “шпрехенфюрером”, а моїх представників, які в законний спосіб захищають права громадян України, мовними карателями, які ледь не вночі ходять, за руку хапають і кудись тягнуть”, – нагадав він. 

Посадовець наголосив, що у створенні мовних ініціатив, як в Івано-Франківську, немає нічого протизаконного. Вони можуть проводити перевірки на дотримання закону вивісок, оголошень, діяльності закладів освіти, сфери обслуговування, охорони здоров’я. Щодо реагування, то члени таких груп можуть готувати приписи з вимогою усунути порушення.

Кремінь додав, що не завжди йдеться про порушення, пов’язані з використанням російської мови, але й, наприклад, з англійською. 

“Це стосується назв молодіжних просторів, кав’ярень, клінік, готелів, інших установ, які діють у сфері обслуговування”, – каже він. 

Уповноважений розповів, що подібні ініціативи існують не лише в Івано-Франківську. 

“Аналогічна робота проводиться в Одесі, Харкові, Дніпрі. Були навіть спроби подібне зробити і у Києві. Це дуже важлива робота, якою в першу чергу повинна займатися місцева влада, посилюючи захист мовних прав громадян України”, – говорить Кремінь. 

Нагадаємо, що міська влада в Івано-Франківську планує, щоб так звані мовні інспектори робили зауваження за спілкування російською, наприклад, у кафе, магазинах, театрах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter