Підозру отримав російський генерал Сергій Кобилаш, який міг командувати ракетним ударом по Охматдиту

Дата: 10 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України заочно оголосила підозру в порушенні законів та звичаїв війни, зокрема в забезпеченні ракетного удару по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві, командувачу військово-повітряних сил РФ Сергію Кобилашу. 

Текст підозри опублікували на сайті Офісу генпрокурора.

Сергій Кобилаш. Фото: tass.ru

За інформацією українських правоохоронців, починаючи з травня 2022 року Кобилаш сумлінно виконував усі злочинні накази вищого політичного та військового керівництва РФ. За допомогою підпорядкованих йому підрозділів російський генерал, який народився в Одесі, забезпечував завдавання ракетних ударів по цивільних інфраструктурних обʼєктах в Україні.

Саме за наказом Кобилаша 22 гвардійська важка бомбардувальна авіаційна дивізія дальньої авіації повітряно-космічних військ РФ запустила 8 липня 2024 року крилату ракету Х-101 по приміщенню дитячої лікарні “Охматдит”. Ракета ввійшла в повітряний простір з території Росії в районі Чернігівщини й почала маневрувати, постійно змінюючи траєкторію польоту.

На думку українських слідчих, це свідчить про те, що вона була запрограмована для максимального “обходу” української системи ППО і подальшого влучання в медзаклад. На місці злочину правоохоронці виявили залишки ракети з маркуванням, що зброю виготовлено на базі російського КБ “Радуга” в другому кварталі 2024 року.

Унаслідок обстрілу загинуло двоє людей, серед яких дитяча лікарка-нефрологиня Світлана Лук’янчук. Ще 35 людей отримали поранення різного ступеня важкості, дев’ятеро з яких – діти. Крім цього, було знищено приміщення лікарні, пошкоджено устаткування медзакладу, який має унікальне значення для лікування важкохворих дітей.

Це не перша підозра Кобилаша. Так, він уже має підозри за обстріл у квітні 2022 року ЖК “Тірас” в Одесі, внаслідок чого загинуло восьмеро людей, а також за удари по цивільних об’єктах в Умані на Черкащині у квітні 2023 року.

За це йому загрожує від десяти до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

Окрім цього, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд оголосив підозри Кобилашу та командувачу Чорноморського флоту Віктору Соколову

В МКС зазначили, що обидва, ймовірно, чинили воєнні злочини та злочини проти людяності щонайменше з 10 жовтня 2022 до 9 березня 2023 року. Суд зазначив, що Кобилаш та Соколов є особисто відповідальними за ракетні удари по електричній інфраструктурі України протягом зими 2022–2023 років.

Нагадаємо, що Офіс генпрокурора розглядає російські атаки на українські об’єкти енергетики як складову геноциду. На думку Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter