У Сімферопольському СІЗО затриманих примушували брати участь у незаконному голосуванні

Дата: 09 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Сімферополі затриманих слідчого ізолятора в примусовому порядку виводили на “голосування за депутатів кримського парламенту”, водночас жителів новоокупованих територій також вели “реалізувати право на волевиявлення”, але окремо.

Про це пише “Трибунал. Кримській епізод” з посиланням на джерело в пенітенціарній установі.

Джерело: REUTERS

Виводили арештантів покамерно, згоди на участь у них не питали, відмовлятися ніхто із затриманих не ризикнув, стверджує джерело медійників.

Перед голосування “виборців” інструктували, де в бюлетенях треба ставити галочки, та обіцяли, що за псування одного бюлетеня каратимуть і винного, і всю камеру.

Правозахисники нагадали, що організація виборів на окупованій території є спробою анексії та інтеграції в правове поле країни-агресора. З погляду українського законодавства будь-які дії щодо цього процесу можуть бути кваліфіковані як державна зрада, зазіхання на територіальну цілісність чи дії щодо повалення конституційного ладу.

З погляду Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни це може стосуватися статті 64, що дозволяє окупаційній владі запроваджувати певні норми лише для підтримки нормального управління територією.

Нагадаємо, що незаконні вибори 6–8 вересня до окупаційного парламенту та “місцевих рад” у Криму не матимуть жодних юридичних наслідків. Про це заявили в Міністерстві закордонних справ України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 8 вересня 2024 року на незаконних виборах в окупованому Криму росіяни відкрили 30 додаткових виборчих дільниць у СІЗО та медичних закладах.

Загалом на території півострова розташовані 1129 виборчих дільниць.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter