Російським військовополоненим заборонили телефонувати додому – Лубінець

Дата: 08 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Російським військовим, які потрапили в полон до Збройних сил України, заборонили здійснювати телефонні дзвінки у відповідь на збільшення кількості випадків жорстокого поводження з українськими військовополоненими.

Про це 8 вересня сказав Уповноважений з прав людини у Верховній Раді Дмитро Лубінець під час загальнонаціонального телемарафону.

Російські військовополонені. Джерело: “Тиждень”

Він нагадав, що було багато дискусій щодо можливості для російських військовополонених телефонувати рідним на територію Російської Федерації.

“Станом на зараз нам повідомили, що в росіян зберігається можливість писати листи, але права на здійснення телефонних дзвінків у них уже немає”, – заявив Лубінець.

За його словами, така заборона не є порушенням Женевської конвенції, оскільки документ дозволяє лише листування.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у квітні нинішнього року петиція про заборону для російських полонених на дзвінки набрала на сайті Кабміну необхідну для розгляду кількість голосів.

Автори її пояснювали свою ініціативу тим, що українським полоненим росіяни заборонили дзвінки вже давно. У петиції пропонували ввести такі ж заходи щодо російських військовополонених, допоки РФ не надасть українцям можливості регулярно телефонувати рідним.

Тоді в уряді ідею відхилили. Зокрема, премʼєр-міністр Денис Шмигаль сказав, що телефонні розмови виконують важливу інформативну функцію. За допомогою цього росіяни отримують інформацію про те, що їм не варто боятися здаватися в полон, оскільки Україна дотримується усіх положень Конвенції та забезпечує належні умови тримання військовополонених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter