В Україні з’явилася “Донорська платформа”: що там є

Дата: 05 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Український центр трансплант-координації відкрив “Донорську платформу” – ресурс, на якому зібрали актуальні відомості про донорство крові та її компонентів, а також корисні матеріали для діючих і потенційних донорів України.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Фото: ОН Клінік

Так, на платформі міститься унікальний розділ – “донорський світлофор”. Там регулярно оновлюється інформація щодо запасів крові різних резус-факторів у кожному регіоні. Це дозволяє користувачам сайту перевірити, де саме кров потрібна найбільше, чи є нестача його групи, і, виходячи з цього, запланувати здачу крові.

Зазначається, що під час повномасштабного вторгнення потреба в донорській крові зросла у кілька разів, а через масовані ракетні обстріли виникають ситуації, коли в окремих місцях раптово з’являється необхідність у великій кількості компонентів крові.

Для підтримання належного рівня запасів крові в Україні постійно проводять заготівлю донорської крові в усіх областях. У МОЗ підкреслили, що тепер кожен громадянин має можливість стежити за рівнем запасів крові та долучатися до їх поповнення.

Одна донація – це 450 мілілітрів крові – може врятувати три життя, і донорська кров використовується для лікування багатьох захворювань та під час операцій. Тому потреба в донорах є актуальною не тільки в умовах війни, але й у мирний час.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів вніс зміни до порядку тимчасового зупинення експорту препаратів крові, вироблених із заготовленої на території України плазми крові. Відтепер у період дії воєнного стану експорт препаратів крові дозволили лише, якщо виробник підтвердить наявність незнижувального запасу. Ще одною умовою є повне забезпечення препаратами системи охорони здоров’я України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter