Росіяни вивезли 40 тисяч українських дітей до таборів перевиховання протягом літа 2024 року

Дата: 02 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Протягом літнього сезону 2024 року російська влада вивезла з окупованих територій України до таборів перевиховання 40 тисяч дітей, що вдвічі більше, ніж торік.

Про це йдеться в розслідуванні Регіонального центру прав людини “Де Росія перевиховує наших дітей?”.

Молодь з ТОТ України у військовому центрі “Воїн” у РФ. Фото: РЦПЛ

З відкритих джерел РЦПЛ встановив, що діти з окупованих територій побували в пропагандистських поїздках у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону та Тулі в межах програм “Культурна карта 4+85”, “Маршрут для молоді”, “Університетські зміни”. Також діти взяли участь у низці так званих патріотичних змін, подекуди за понад 8 тисяч кілометрів від дому.

Загалом автори розслідування зазначають, що з моменту окупації Криму, частин Донецької та Луганської областей РФ активно розвиває мережу таборів перевиховання, яка на сьогодні сягає сотні закладів. Їхня мета – викорінити українську національну ідентичність, примусово асимілювати дітей та перетворити їх на ресурс для досягнення власних геополітичних інтересів.

Росія масово вивозить дітей з окупованих територій України під проводом “відпочинку” та “реабілітації”, де їх піддають інтенсивній пропаганді, спрямованій на формування лояльності до “нової Батьківщини”, а також навчають військової справи за стандартами підготовки солдата-строковика.

Подекуди росіяни використовують табори як метод свавільного утримання українських дітей під своїм контролем або як проміжний пункт на шляху до кінцевої точки депортації.

До того ж РЦПЛ з’ясував, що 2024 року Росія значно розширила мережу “таборів перевиховання” на нових окупованих територіях, відкривши в Бердянську (Запорізька область) філіал окупованого табору “Артек” під назвою “Червона гвоздика”. Також відчутно посилилася мілітаризація українських дітей у зв’язку з розгортанням діяльності Академії дружби народів “АХМАТ” та центру “Воїн”.

Останній організовує зміну “Час героїв”, у процесі якої українських дітей навчають стріляти з автоматів, стрибати з парашутом, керувати дроном та мінувати територію.

На сьогодні аналітики Центру виявили 13 таборів перевиховання на окупованій території України, ще 18 – у Білорусі та 67 – у Росії. Також, за їхніми даними, 2024 року витрати з федерального бюджету РФ на дитячий “відпочинок” зросли на 11,6% в порівнянні з минулим роком, досягнувши 76,8 мільярда рублів.

“Активізація політики перевиховання українських дітей з окупованих територій у таборах пов’язана з безкарністю таких діянь на міжнародному рівні”, – вважають автори дослідження.

Водночас вони зазначають, що політична індоктринація та мілітаризація має ознаки відразу кількох міжнародних злочинів і вимагає рішучішої дії, ніж фрагментарні санкції.

Міжнародна спільнота має об’єднатися задля покарання винних і відстоювання прав українських дітей, адже нерішучість лише заохочує подальші порушення, кажуть розслідувачі.

“Необхідні чіткі та ефективні заходи на національному та міжнародному рівні, щоб зупинити злочинну політику держави-агресора з перевиховання українських дітей, забезпечивши їм майбутнє, вільне від насильства”, – роблять висновок в РЦПЛ.

Нагадаємо, що Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець також звернувся до міжнародної спільноти з проханням брати активну участь у роботі з повернення всіх депортованих росіянами українських дітей. На думку Омбудсмана, для керівництва Росії українські діти є ресурсом для поповнення своєї армії.

Раніше ZMINA писала, що в середині серпня понад 20 дітей з окупованих росіянами регіонів Луганської області перебували у військово-історичному таборі “Гордість нації” в Кемеровській області РФ. А школярі з окупованого Генічеська, яких окупаційна влада вивезла до адигейського табору “Лань”, мусили зустрітися з військовим РФ Андрієм Васнецовим, який захоплював Херсонщину в складі російської армії у 2022 році.

Крім цього, фонд білоруса Олексія Талая 7 серпня організував вивезення 43 дітей 8–15 років з окупованої Росією Донеччини до Вітебської області Білорусі на так зване оздоровлення.

Читайте також: Перевиховання під виглядом оздоровлення: як Білорусь допомагає Росії вивозити українських дітей з окупованих територій

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter