Конституційний суд Грузії починає розгляд позовів щодо закону про “іноагентів”

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У четвер, 29 серпня, Конституційний суд Грузії розпочне перше засідання, присвячене розгляду позовів щодо суперечливого закону про “іноземних агентів”.

Про це повідомляє видання “Новости-Грузия”.

Фото: Irakli Gedenidze / Reuters

Засідання Конституційного суду Грузії, де розглядатимуть Закон “Про прозорість іноземного впливу”, заплановане на 11:00.

Різні позови об’єднали в одну справу, де фігурують президентка Грузії, 38 депутатів, а також кілька громадських організацій та активістів.

Противники закону зазначають, що він стигматизує громадські організації та медіа, які отримують фінансування з-за кордону, серйозно ускладнює їхню діяльність і може призвести до повного припинення їхньої роботи.

Позивачі закликають зупинити дію закону до остаточного рішення Конституційного суду у цій справі.

Міністерство юстиції Грузії вже розпочало процес реєстрації “іноземних агентів”, заявки на реєстрацію мають бути подані до кінця серпня. У разі невиконання вимог закону передбачені значні штрафи.

Нагадаємо, що 15 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, так званий закон про “іноагентів”, у третьому, остаточному читанні, через це протести незгодних поновилися з новою силою.

Документ є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів. 

Зурабішвілі кілька разів закликала керівну партію “Грузинська мрія” відкликати закон про “іноагентів”. Водночас вона також запропонувала альтернативу – відкласти дату набрання чинності законом до 1 листопада.

Громадські організації України звернулися до міжнародної спільноти із закликом захистити суверенітет і права людини в Грузії від порушень, що містять норми закону про “іноземних агентів”. 

Тим часом депутати Європейського парламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають ЄС не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності Закон “Про прозорість іноземного впливу”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter