Три роки поспіль кількість справ за дитяче порно в Україні перевищує кількість справ за матеріали з дорослими

Дата: 28 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

За сім місяців 2024 року в Україні порушили понад 2,3 тисячі кримінальних проваджень за порнографію, і третій рік кількість справ за дитяче порно перевищує кількість справ за матеріали з дорослими. 

Такі дані Опендатабота. 

Скриншот відео bbc.co.uk

З понад двох тисяч проваджень 1145 стосуються статті “Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів”, а решта – за статтею, що стосується дитячої порнографії. 

Дослідники кажуть, що проваджень щодо порно більшає рік від року. 

“Цьогоріч вже відкрито на 27% більше справ про порноконтент (ст. 301 ККУ), аніж за весь 2023-й. Завдяки цьому вперше за три роки кількість проваджень за статтями про дорослий контент та порно з дітьми (301-1) вирівнялась. До того ж кількість справ за дитячу порнографію була більшою”, – розповідають вони. 

Цьогоріч до суду надійшло 68% справ, що стосуються порноконтенту з дорослими. Для порівняння: у відповідний період минулого року до суду надходило 72,5% подібних справ. 

Щодо забороненого контенту з дітьми, то до суду дійшло лише 57% справ, а у відповідний період торік – 69%. Від початку року закрили 21 справу за доросле порно та 25 справ за дитячу порнографію.

Аналітики додають, що наразі в держави немає чіткого розуміння, що саме вважається “розповсюдженням” порнографії, а стаття не вбачає різниці між власним оголеним фото партнеру та комерційним сексуальним контентом. Для того щоб це виправити, торік у парламенті зареєстрували законопроєкт №9623, але відтоді його не розглядали. 

Нагадаємо, що кілька років тому в Україні імплементували Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, відому як Ланцаротська конвенція.

Відтоді правоохоронці мають кримінально переслідувати за дії сексуального характеру з дітьми, а на покарання кривдників не має впливати контекст, у якому відбулося насильство. Детальніше про те, що передбачає документ, читайте за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter