У Франції затримали засновника Telegram Павла Дурова: чому це викликало стурбованість російських спецслужб

Дата: 25 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Франції затримали засновника і керівника месенджера “Telegram” Павла Дурова, це сталося після того, як його приватний літак сів в аеропорту “Ле Бурже” в Парижі.

Це сталося ввечері в суботу, 24 серпня 2024 року, повідомило видання BBC News Україна з посиланням на інформацію французьких медіа.

Павло Дуров. Джерело: Getty Images

Дурова затримали жандарми з жандармерії повітряного транспорту, щойно він вийшов із літака, йдеться у повідомленні.

За інформацією журналістів, Дурова оголосили у розшук. Підставою для цього стала відсутність модерації у телеграмі та відсутність співпраці з правоохоронними органами, що робить Дурова співучасником незаконної діяльності.

На думку правоохоронців, зокрема, йдеться про поширення наркотиків, дитячої порнографії та шахрайство.

За даними французьких ЗМІ, Дуров, окрім російського, має французьке громадянство. Він нібито знав про те, що оголошений у розшук, тому уникав Франції. Чому приїхав цього разу, – невідомо. Дуров постійно проживає в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Як раніше заявляв сам Дуров, він намагається не відвідувати країни, які є “великими геополітичними гравцями”. Влада таких країн, як США, Росія та Китай, за його словами, виявляє підвищену увагу до телеграму, а платформа хоче залишатися “політично нейтральною”.

Затримання Павла Дурова викликало стурбованість у Генштабі Росії та у російських спецслужб. Причина цього – використання месенджера для координації роботи російських військових та таємних агентів за кордоном, сказав очільник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко.

За його словами, затримання Дурова відбулось за тиждень після того, як той нібито спробував таємно зустрітись з президентом РФ Путіним в Азербайджані, але начебто отримав відмову у зустрічі.

Після затримання Дурова у Росії почалась “істерика”, переконаний очільник Центру. 

“Серйозні наслідки затримання Дурова пов’язані з двома проблемами, які з’являться у РФ. По-перше, російська армія спілкується та узгоджує свої дії виключно через цей месенджер. По-друге, може обвалитися вся агентурна мережа РФ у Європі”, – написав Коваленко.

25 серпня російське посольство у Франції запросило консульський доступ до мільярдера Павла Дурова і звинуватило французьку владу в “ухиленні від взаємодії”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що популярний месенджер “Telegram” співпрацює з російськими правоохоронними органами та загалом поводиться в межах законодавства.

Про це заявив депутат Держдуми РФ Артем Метелєв у відповідь на питання про можливість блокування месенджера в Росії.

За словами російського чиновника, “і адміністрація телеграму, і сам Павло Дуров завжди дуже швидко реагують, ми це бачимо, на події, співпрацюють із правоохоронними органами”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter