З полону РФ повернули ще 115 українських захисників

Дата: 24 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У суботу 24 серпня між Україною та РФ відбувся черговий обмін військовополоненими. Додому вдалося повернути 115 українських захисників. Усі врятовані цього разу – солдати, сержанти та матроси.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Визволені українські захисники. Джерело: Офіс президента

У рамках обміну до України повернулися воїни Національної гвардії, Збройних сил, Військово-морських сил та Державної прикордонної служби.

“Ми пам’ятаємо про кожного й кожну. Шукаємо та докладаємо максимум зусиль, щоб повернути всіх. Дякую кожному підрозділу, який поповнює наш обмінний фонд. Це наближає звільнення наших військових, наших цивільних із російського полону. Дякую нашій команді та партнерам, ОАЕ за те, що наші люди повертаються додому”, – наголосив президент.

Визволені українські захисники. Джерело: Офіс президента

Як зазначили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, усі врятовані з полону — військовослужбовці-строковики, зокрема ті, що потрапили в неволю ще в перші місяці повномасштабного вторгнення у 2022 році.

Крім того, вдалося визволити дев’ятьох незаконно засуджених українських військових, а також моряків, трьох прикордонників та 82 оборонці Маріуполя, із яких пів сотні боронили “Азовсталь”.

Усі врятовані цього разу – солдати, сержанти та матроси.

Визволені українські захисники. Джерело: Офіс президента

Також додому повертаються шестеро нацгвардійців з гарнізону охорони Чорнобильської атомної станції, військовослужбовці, які боронили Київську, Донецьку області, Херсонщину та Луганщину.

“Українські воїни, яких сьогодні вдалося звільнити з неволі ворога, також брали участь у важких боях за Гостомель і запасний командний пункт Генштабу на Київщині, а на Херсонщині – за пропускний пункт “Чонгар” на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом”, – зазначили у Координаційному штабі.

Там додали, що чимало визволених українських військовослужбовців мають проблеми зі здоров’ям внаслідок поранень, а також через недотримання Росією норм Міжнародного гуманітарного права у полоні. Всі вони пройдуть медичний огляд, необхідне лікування, отримають психологічну допомогу, реінтегруються в наше суспільство та дістануть належні виплати.

Визволені українські захисники. Джерело: Офіс президента

Раніше про те, що готується обмін повідомляло агентство Reuters із посиланням на офіційного представника Об’єднаних Арабських Еміратів, які виступили посередниками під час обміну.

Цей обмін став першим від початку наступу українських військових на територію Курської області в Росії.

Нагадаємо, у середині липня поточного року до України з російського полону повернули ще 95 українських військових. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter