Мінкульт очікує, коли безпекова ситуація дозволить вивчити об’єкти української спадщини на Курщині

Дата: 23 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство культури очікує, доки безпекова ситуація дасть змогу вивчити об’єкти культурної спадщини на території Курської області РФ, які становлять інтерес для України.

Про це розповів в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, якого цитує “Інтерфакс-Україна”. 

Фото: Belkin Alexey/Russian Look

Кубань, Стародубщина, Північна та Східна Слобожанщина в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей РФ є історично населеними українцями територіями. 

Попри це, місцеві, які, наприклад, спілкуються українською, не вважають її мовою, а називають діалектом “балачка”. 

Карандєєв, говорячи про окуповану ЗСУ частину Курщини, наголошує, що наразі там йдуть бойові дії, тож можливості проводити жодних гуманітарних цивільних заходів немає. 

“Ба більше, будемо розуміти, що це закордонна територія, це не територія України. Водночас у нас, звісно, є інтерес, він пов’язаний із пам’ятками української історії, які розміщуються на цих землях, де ще не так давно офіційно проживали українці. Тому наш такий інтерес, звісно, до цих територій є”, – каже посадовець. 

В Україні ще до початку операції на Курщині вирішили створити центр вивчення фактів про злочини щодо українців, які жили та живуть у Росії. 

Нагадаємо, що Росія вийшла з Конвенції про захист національних меншин. У Раді Європи вважають, що в такий спосіб російська влада позбавила захисту понад 25 мільйонів людей, які належать до нацменшин у РФ. 

Аналітики вже звертали увагу на те, що російська влада намагається відправляти на війну проти України етнічні меншини та представників корінних народів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter