Поля на Харківщині розміновуватимуть спеціально навчені в Камбоджі кінологині з собаками

Дата: 22 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

З Камбоджі до України приїхали восьмеро кінологинь та 16 мінно-пошукових собак, які найближчі 7 місяців розміновуватимуть поля у Харківській області.

Про це розповіли в уряді.

Фото: Мінекономіки

Розмінуванням займатимуться випускниці Сумського аграрного національного університету. Навчання у Камбоджі, яке вони пройшли разом з собаками, тривало три місяці. 

Собаки можуть працювати при температурі вище 5°C, що дозволяє їх залучати до розмінування навіть пізно восени або в умовах теплої зими. А влітку здатні витримувати температуру до 35°C. Працюватимуть вони таким чином: один кінолог виходитиме на зміну із двома собаками позмінно, тож поки одна обстежує територію, інша відпочиває.

В уряді кажуть, що повністю навчений службовий собака може обстежити територію площею 1 500 квадратних метрів на день, тоді як сапер-людина – 20–50 квадратних метрів на день. Собаки ігнорують металолом і виявляють лише запах вибухівки, а це означає, що на полях, де встановлені міни, розтяжки, вони їх знаходять швидше, ніж сапери із металошукачами.

“Я бачив як ефективно працюють кінологи в парі із мінно-пошуковими собаками. Це в рази швидше, ніж звичайні сапери”, – коментує заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Робота машини для розмінування. Фото: ДСНС

Уряд нині працює над тим, щоб створити напрямок розмінування з допомогою собак та започаткувати відповідний національний стандарт. Після Харківщини кінологині із собаками працюватимуть також в Херсонській та Миколаївській областях. 

Тварин-саперів використовують для пошуку вибухівки багато років у всьому світі. З 1943 року британська благодійна організація PDSA навіть вручає нагороди тим з них, які відзначилися хоробрістю у військових умовах, а з 2002-го – ще й тим, які виявили особливий героїзм у мирний час.

Пошуком вибухонебезпечних предметів займаються не тільки собаки, але й, наприклад, щурі. Кілька років тому у Камбоджі помер гігантський восьмирічний самець африканського сумчастого щура на прізвисько Магава.

За свою кар’єру він виявив понад 100 наземних мін та інших вибухових пристроїв. У 2020-му організація PDSA вручила йому золоту медаль за хоробрість. 

В Україні найвідомішим чотирилапим сапером є джек-рассел-тер’єр Патрон

Нагадаємо, що, окрім саперів-людей, спеціально навчених тварин та дронів, розміновувати Україну допомагають ще й роботи-собаки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter