У кримськотатарського активіста Яшара Муєдінова у в’язниці з’явилися набряки ніг

Дата: 19 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У 56-річного кримськотатарського активіста, політв’язня Яшара Муєдінова, незаконно засудженого до 13 років позбавлення волі у в’язниці Димитровграда Ульяновської області РФ, з’явився набряк нижніх кінцівок.

Про це повідомила його дружина Наїле Ібрагімова, яка разом з дітьми відвідала чоловіка, пише “Кримська солідарність”.

Яшар Муєдінов. Джерело: Кримська солідарність

За її словами, сам політв’язень намагається не скаржитися на проблеми зі здоров’ям, але вона помітила набряки. Сам Яшар припускає, що набряк з’явився через варикоз, але жодного обстеження у в’язниці поки що не проводили.

Жінка запитала в лікаря, що може означати цей симптом. Той відповів, що, щоб дізнатися, треба здати аналізи. Загалом, за його словами, можуть бути дві причини набряків – хвороби серця або нирок.

У в’язниці ув’язнені можуть потрапити на приймання особисто лише до стоматолога, в інших випадках вони мають заявити про це адміністрації в’язниці. Термін розгляду такої заяви невідомий, уточнила Наїле.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року в тимчасово окупованому Криму, у мікрорайонах Кам’янка та Строганівка міста Сімферополя, одночасно відбулися наймасовіші обшуки в будинках кримських татар. Слідчі дії закінчилися затриманням за звинуваченням у тероризмі, а саме в участі в забороненій у РФ, але легальній на всій території України, зокрема в Криму, релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”.

Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами.

Усього під слідством тоді опинилися 25 осіб. Через величезний обсяг матеріалів правоохоронці безпрецедентно розділили кримінальну справу на п’ять п’ятірок підсудних. Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами, серед них – Яшар Муєдінов.

24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд РФ визнав затриманих винними в терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років кожного.

Підсудні винними себе не визнали, назвавши своє переслідування політичним.

У квітні 2020 року Муєдінова безпідставно відправили на примусову психіатричну експертизу. Його помістили в одну камеру з людиною, яка раніше вбила свого співкамерника. Кримський татарин пізніше розповів, що той поводився неадекватно і всіляко провокував його. Ув’язнений неодноразово звертався до завідувачки чоловічого відділення з проханням перевести людину до іншої палати, але вона його прохання про переведення не виконала.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Яшар Муєдінов заявив про безпідставне застосування до нього сили з боку співробітників в’язниці Димитровграда.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter