ВООЗ: Останні дев’ять місяців армія РФ майже щодня обстрілює в Україні медичні заклади

Дата: 19 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

За час, поки триває повномасштабне вторгнення РФ в Україну, зафіксували 1940 атак російських військових на медичну систему, а з грудня 2023-го такі атаки стали майже щоденними. 

Про це розповіли у ВООЗ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: AP Photo / Roman Hrytsyna

В організації виступили із заявою до Дня гуманітарної допомоги. У ВООЗ кажуть, що такої кількості атак на медичну систему, яку зафіксували в Україні, вони не бачили в жодній іншій країні світу. 

Згідно з даними організації, працівники служби першої допомоги та медичний транспорт в Україні мають утричі більше шансів постраждати від нападів у порівнянні з іншим медичним персоналом. Торік ВООЗ задокументувала 24 смерті серед медичних працівників і пацієнтів, а за неповний поточний рік унаслідок російських ударів загинули щонайменше 34 людини.

Крім того, рівень травматизму цього року перевищив показники не лише 2023, а й 2022 року. У 2024-му травмованих уже 229 людей. Загалом кожен четвертий російський напад на заклади охорони здоров’я цього року завершився травмами. 

Фіксують дослідники й певні зміни в російських атаках: 2022-го 42% всіх ударів вплинули на послуги первинної медичної допомоги, а 2024-го – вже на вторинну медичну допомогу. 

“Працівники охорони здоров’я України є справжніми героями”, – каже представник ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт

ВООЗ поточного року має зосередитися на гуманітарних потребах 3,4 мільйона українців. Загалом із 2022 року організація допомогла вже 15 мільйонам людей в Україні. 

Нагадаємо, що МОЗ України отримало міжнародні нагороди ВООЗ за внесок у глобальну боротьбу з палінням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter