Для українських біженців у Литві хочуть продовжити дозвіл на тимчасове проживання ще на рік

Дата: 19 Серпня 2024
A+ A- Підписатися
У Литві планують продовжити дозвіл на тимчасове проживання для українських біженців до березня 2026 року.
 
Про це повідомило видання LRT.
 
Ілюстративне фото. Джерело: AP

Міністерство внутрішніх справ країни підготувало проєкт урядової постанови про продовження терміну тимчасового захисту українських біженців.

“Дозволи на проживання, видані зараз, чинні до 4 березня 2025 року, але із запропонованою поправкою дозволи можуть бути видані до 4 березня 2026 року”, – йдеться в документі, підписаному главою МВС Агне Білотайте.

За словами посадовиці, продовження терміну видавання дозволів на проживання зменшить адміністративне навантаження на українців. Це також зменшить навантаження на Департамент міграції та полегшить процес продовження дозволів напередодні 4 березня 2025 року, оскільки деякі люди вже матимуть більш довгострокові дозволи. Ця пропозиція відповідає загальноєвропейському рішенню, ухваленому в червні цього року.

За даними Департаменту міграції, щодня в країні реєструють від 30 до 40 нових заяв на отримання посвідок на тимчасове проживання. Наразі понад 44 300 осіб мають дійсні дозволи на проживання в Литві за схемою тимчасового захисту.

Нагадаємо, з початку вересня поточного року українці, які не мають статусу тимчасового захисту, зможуть працювати в Литві лише після отримання посвідки на проживання.

Раніше ZMINA повідомляла, що уряд Литви, на прохання української сторони, більше не покриватиме витрат на навчання для українських біженців. Утім, деякі університети й коледжі все ж продовжуватимуть безоплатно навчати українських студентів.

У 2022 році Литва дозволила українським біженцям навчатись у своїх вищих навчальних закладах безоплатно. Студенти, які вже розпочали навчання, зможуть закінчити його без сплати, але з вересня 2024 року ця можливість не буде доступна для нових студентів з України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter