Афганська атлетка на Олімпійських іграх написала на своєму номерному знаку слова “освіта” та “наші права”

Дата: 05 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Афганська легкоатлетка Кімія Юсуфі використала свій виступ на Олімпійських іграх – 2024, щоб привернути увагу до становища жінок під владою “Талібану” в Афганістані.

Про це повідомляє видання Associated Press.

Юсуфі – єдина жінка-спортсменка з Афганістану на Олімпіаді. Вона виступала зі спринтерським номером, на звороті якого були написані слова “освіта” і “наші права”.

“Я відчуваю відповідальність перед афганськими дівчатами, бо вони не можуть висловитись”, – сказала спортсменка після свого забігу на 100 метрів.

Батьки Юсуфі виїхали з Афганістану під час попереднього правління талібів. Вона та її брати народилися й виросли в Ірані. У 2012 році, коли їй було 16, вона взяла участь у конкурсі талантів серед афганських дівчат-іммігранток. Пізніше вона повернулася до Афганістану, щоб тренуватись і виступити на Олімпіаді 2016 року.

Після повернення талібів до влади вона переїхала до Австралії з допомогою місцевих посадовців і Міжнародного олімпійського комітету. Хоча Юсуфі могла б стати частиною Олімпійської команди біженців, вона хотіла представляти свою країну.

“Я не політична особа, я просто роблю те, що вважаю правильним. Я можу спілкуватися з медіа та бути голосом афганських дівчат, розповідаючи про їхні базові права, освіту та можливість займатися спортом. Це мій прапор, це моя країна. Це моя земля”, – зазначила Юсуфі.

Нагадаємо, що минулого року Юсуфі закликала президента Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томаса Баха не залишати спортсменок її країни без допомоги.

“Ми тут із 16 іншими дівчатами, щоб представляти Афганістан. У мене є прохання: будь ласка, не залишайте нас наодинці. Афганцям потрібна ваша допомога, ми не хочемо повертатися до того, що було раніше”, – казала тоді спортсменка.

У відповідь Бах наголосив на тому, що вона порушила дуже складне питання, і додав, що він дуже хоче, щоб жінки та дівчата мали повний доступ до спорту та життя в Афганістані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter