На Тернопільщині працівників ТЦК підозрюють у створенні злочинної групи, що викрадала людей та вимагала хабарі

Дата: 02 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

На Тернопільщині повідомили про підозри у корупції, позбавленні волі та умисному завданні середньої тяжкості тілесних ушкоджень працівникам одного з районних ТЦК та СП. 

Про це розповіли у Нацполіції. 

Частини підозр у справі оголосили ще у липні, втім, фігуранти змогли вийти з-під варти за заставу у 242 тисячі гривень. Троє з них працівники центру комплектування, ще один – колишній військовослужбовець.

Відтоді слідчі змогли встановити нові деталі та факти. 

“У місяць “заробітки” зловмисників становили від 100 до 150 тисяч доларів. Отримані гроші організатор та помічники ділили між собою. Розмір “зарплати” залежав від виконаних завдань”, – кажуть у поліції. 

Нині відомо про щонайменше шістьох чоловіків, які постраждали внаслідок дій групи. Один з них – батько чотирьох дітей, який мав законне право не бути призваним у військо. Вночі до його будинку увірвалися люди у формі, почали завдавати удари ногами по тілу, а після цього витягнули з приміщення та вивезли у невідомому напрямку.

“Я сперечався і казав, що права мене забирати вони не мають, бо у мене четверо дітей. Знову почали бити, копали ногами. Наступного дня мене відвезли на автобусну зупинку. З’ясувалося, що за мене заплатили викуп. Гроші зібрали родичі та заплатили за мене 30 тисяч гривень”, – розповідає він. 

Люди, які затримували та били чоловіка, зламали йому ребра та завдали інших ушкоджень. 

Нині суд має обрати для підозрюваних запобіжний захід, а правоохоронці клопотатимуть, щоб ті не могли вийти під заставу.

Зі свого боку у Тернопільському обласному ТЦК СП запевняють, що всіляко сприятимуть і допомагатимуть правоохоронним органам викривати працівників, які дискредитують звання військових. На офіційній сторінці центру у фейсбуку жодних повідомлень щодо затриманих колег нині немає.

Нагадаємо, що загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року. Її, як і режим воєнного стану, періодично продовжують на 90 днів. За цей час у медіа з’явилося чимало новин про порушення прав військовозобов’язаних, наприклад, про силові затримання, побиття та навіть смерті.

Версії керівництва ТЦК та СП щодо трагічних інцидентів з чоловіками не завжди підтверджуються слідством. 

Аналіз українських медіа показує, що спроби об’єктивно висвітлити тему мобілізації часто наражаються на закиди в підігруванні ворогу, тож журналісти обмежуються ретрансляцією офіційних повідомлень. Це так само створює простір для чуток та фейків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter