Антикорупційники дізнались, що “Охматдит” відбудовуватиме сумнівна фірма за втричі завищеними цінами

Дата: 01 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Зруйнований внаслідок російського обстрілу корпус дитячої лікарні “Охматдит” відновлюватиме за понад 300 мільйонів гривень маловідома фірма ТОВ “Буд-технолоджі”. 

Про це розповіли “Наші гроші”. 

Фото: Віктор Ляшко

На відбудову лікарні відгукнулось загалом 14 компаній, втім, та, яку обрали для проведення робіт, увійшла у трійку за вартістю. Інші компанії пропонували від 42 до 286 мільйонів гривень.

Ба більше, компанія “Буд-технолоджі” вказала у документації оренду будівельної техніки, що не можна використати для монтажу фасадів вище за другий поверх.

Найбільші статті видатків переможця припали на ремонт фасадних композитних панелей та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями. Кожна з цих позицій коштує понад 100 мільйонів гривень. При цьому ціна цих робіт порівняно з дешевшими учасниками конкурсу завищена вдвічі. 

Також журналісти додають, що компанія, яка будувала “Охматдит, вже встигла безплатно виконати ремонт так званих “чистих приміщень” (операційних тощо).

“Вже частково замінені конструкції стін та стель, пошкоджений лінолеум. Це вказувало на те, що обсяги ремонту за гроші благодійників вже можуть бути завищені”, – звертає увагу автор розслідування Юрій Ніколов

Журналіст Ніколов раніше вже викривав корупцію у Міноборони, зокрема, розповів про яйця за 17 гривень. Тодішній міністр оборони Олексій Резніков навіть після обрання запобіжного заходу фігурантам називав публікації про корупцію “інспірованою та спланованою історією”, у якої є різні бенефіціари. 

Згодом Резніков в інтерв’ю журналістам “Ліги” закликав “усіх, хто має критичне мислення”, уважніше почитати документи, завдяки яким журналіст Ніколов дізнався про розкрадання. Ніколов на прохання міністра опублікував скриншот додатка з документів з обведеними графами із зазначенням “штука – 17 гривень” та звинуватив посадовця в брехні.

Дані про розкрадання на харчах у Міноборони за часів Резнікова підтвердила й Рахункова палата.

Нагадаємо, що корупція руйнівно впливає на права людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter