До чотирьох років увʼязнення засудили охоронця столичної поліклініки, який не відчинив укриття під час тривоги

Дата: 30 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Деснянський районний суд Києва визнав сторожа поліклініки № 3 Деснянського району Києва Вадима Мошкіна винним у залишенні в небезпеці, що призвело до смерті трьох людей. Йому призначили чотири роки вʼязниці.

Про це повідомили Офіс генпрокурора і “Судовий репортер”.

Фото: Судовий репортер

1 червня 2023 року, близько 3-ї години ночі, під час тривоги люди не змогли сховатися в підвалі поліклініки в Деснянському районі Києва, тому що вхідні двері були зачинені. Між будинками пролунав вибух, у результаті біля поліклініки загинули двоє жінок і дитина, ще четверо осіб отримали травми різного ступеня тяжкості. Усі вони прийшли до укриття. Сторож Мошкін вважається відповідальним за відчинення дверей під час тривоги.

Мошкін провину не визнавав. Адвокат просив його виправдати, кажучи, що все відбулося занадто швидко і обвинувачений просто не встиг відчинити двері.

Під час засідання, як зазначає прокуратура, обвинувачений постійно змінював свідчення щодо обставин події та причин, через які він не відкрив укриття: не встиг, не почув сигнал тривоги, не побачив людей. Урешті чоловік повідомив суду, що приміщення лікарні взагалі не обладнано укриттям і він не був зобов’язаний його відчиняти.

Нагадаємо, що в межах відкритого провадження через зачинене укриття під час російської атаки на Київ правоохоронці затримали трьох посадовців райдержадміністрації та охоронця медзакладу. Йдеться про першого заступника Деснянської РДА, директора медзакладу та його заступника.

Їм закидають службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, а охоронцю – залишення в небезпеці, що призвело до смерті. Раніше в медіа щодо останнього повідомляли, що він міг бути напідпитку під час атаки, втім ці дані спростувала експертиза.

За даними “Суспільного”, після трагедії місцева влада ініціювала перевірку укриттів у столиці. З усіх 4455 укриттів лише 3041 об’єкт виявився придатним для використання. Решта непридатні чи обмежено придатні.

Також столична влада пообіцяла примусово відчиняти укриття приватної форми власності, якщо їхні власники в момент повітряної тривоги чи обстрілу самостійно не забезпечать доступ до споруд для населення. Таких у місті налічується близько 1100. 

Згодом, у жовтні 2023 року, Голосіївський райсуд Києва дозволив повернутися на посаду директору департаменту КМДА Романові Ткачуку. Його підозрюють у службовій недбалості, що призвела до загибелі людей (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter