До Конституційного суду Грузії подали третій позов щодо закону про “іноагентів”

Дата: 29 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Парламентська опозиція звернулася до Конституційного суду Грузії з проханням призупинити дію суперечливого закону “Про прозорість іноземного впливу”, більш відомого як закон про “іноагентів”.

Про це повідомляє NewsGeorgia.

Позов підтримали 38 депутатів. Вони оскаржують цей закон за двома статтями Конституції Грузії та просять призупинити дію закону до ухвалення остаточного рішення Конституційного суду.

За словами представниці групи опозиційних депутатів Тамар Кордзії, дію цього закону необхідно зупинити до виборів, інакше країна може зазнати незворотних збитків.

Опозиція наполягає, що закон порушує статтю 78 Конституції Грузії, яка зобов’язує державні органи твердо дотримуватись євроатлантичного курсу. Також позов вимагає встановити відповідність закону статті 28, що стосується свободи об’єднань.

Раніше позови до Конституційного суду також подали президентка Грузії Саломе Зурабішвілі та понад 120 неурядових організацій країни.

Нагадаємо, що 15 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, так званий закон про “іноагентів”, у третьому, остаточному читанні, через це протести незгодних поновилися з новою силою.

Документ є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів. 

Зурабішвілі кілька разів закликала керівну партію “Грузинська мрія” відкликати закон про “іноагентів”. Водночас вона також запропонувала альтернативу – відкласти дату набрання чинності законом до 1 листопада.

Громадські організації України звернулися до міжнародної спільноти із закликом захистити суверенітет і права людини в Грузії від порушень, що містять норми закону про “іноземних агентів”. 

Тим часом депутати Європейського парламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають ЄС не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності закон “Про прозорість іноземного впливу”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter