Родину кримського політв’язня Рустема Османова не пустили на засідання окупаційного суду в його справі

Дата: 28 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму “Київський райсуд” продовжив строк утримання в СІЗО громадянським журналістам із Бахчисараю Рустему Османову та Азізу Азізову до 4 листопада 2024 року, їхніх рідних на засідання не пустили.

Про це розповіла Ельмаз Усеїнова – дружина Османова.

Рустем Османов. Джерело: “Кримська солідарність”

Вона наголосила, що близьким родичам усіляко перешкоджали в щонайменшій можливості побачити рідну людину хоча б у залі суду.

“Нас “просили відійти” навіть коли ми перебували на території громадського парку! У результаті вдалося побачити чоловіка здалеку буквально на мить. Йому заборонили навіть подивитися у наш бік”, – розповіла дружина бранця Кремля.

За даними “Кримської солідарності”, цього ж дня “суд” продовжив строк тримання під вартою кримськотатарським активістам Мемету Люманову та Мустафі Абдураманову.

Як пояснив адвокат Олександр Стасюк, сторона обвинувачення “побоюється того, що ув’язнені можуть вплинути на свідків та втекти від слідства”. Однак захист політв’язнів не згодний з рішенням суду й вважає, що їхні довірителі мають міцні соціальні зв’язки в Криму, роботу, сім’ї та родичів.

Попри це, суд відмовив у зміні запобіжного заходу, заявив адвокат Олексій Ладін.

Водночас захист заявив клопотання про допуск родичів на судове засідання. Сторона звинувачення “висловила побоювання” щодо допуску інших учасників судового засідання та родичів, не підтвердивши їх жодними доказами, наголосив правозахисник Едем Семедляєв.

Нагадаємо, що 5 березня 2024 року в окупованому Криму відбувалися масові обшуки у будинках кримських татар. У Бахчисараї окупанти обшукали будинки активістів “Кримської солідарності”, у Джанкойському районі – релігійних діячів. Загалом обшуки відбулися в будинках десяти кримських татар.

Того ж дня “суд” обрав запобіжний захід чотирьом з них — кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову та Мустафі Абдураманову. Їх відправили до СІЗО №2 до 4 травня 2024 року.

Згодом “суд” відправив до СІЗО затриманих жителів Джанкоя та Джанкойського району Енвера Халіллаєва, Нарімана Аметова, Алі Мамутова, імама мечеті села Лобаново Вахіда Мустафаєва та активіста Арсена Кашку.

Колишнього імама Ремзі Куртнезірова через численні хвороби відправили під домашній арешт.

Всім заарештованим інкримінують участь у забороненій від 2023 року на території Росії ісламській партії “Хізб ут-Тахрір”. На території України та більшості країн світу вона діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що міжнародна організація “Репортери без кордонів” виступила з вимогою до російської окупаційної влади в Криму щодо негайного звільнення громадянських журналістів, кримських татар Рустема Османова та Азіза Азізова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter