У справі бранки Кремля кримської татарки Леніє Умерової триває експертиза щодо державної таємниці

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У справі кримчанки, політув’язненої Леніє Умерової триває експертиза щодо державної таємниці, після чого обвинувальний висновок мають скерувати до суду.

Про це повідомив брат бранки Кремля Азіз Умеров.

У справі бранки Кремля Леніє Умерової триває експертиза щодо державної зради Леніє Умерова (архівне фото). Джерело: фейсбук-сторінка Азіза Умерова

Адвокатам кримської татарки, яку окупанти звинувачують у шпигунстві, вдалося відвідати підзахисну 22 липня.

“Вони відзначають її бадьорий стан і бойовий дух. Лише сьогодні вона дізналася про звільнення Нарімана Джеляла, що додало їй впевненості в очікуванні волі”, – написав Азіз.

Також він передав всім подяку за підтримку від сестри.

“Читаю ваші листи, вони мене надихають! Сподіваюся на все хороше, ігнорую все погане! Ми впораємося з усім! Дякую, що ви поряд!” – передав він слова Леніє.

Лише зараз дівчина дізналася про звільнення з полону заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, і це додало їй упевненості в очікуванні свободи, стверджує Азіз.

Нагадаємо, кримську татарку Леніє Умерову затримали в грудні 2022 року на російсько-грузинському кордоні, коли вона намагалася потрапити до Криму. Їй треба було доглядати за батьком після того, як той пройшов курс лікування від онкології.

На неї склали адміністративний протокол за “порушення правил перетину держкордону” та відправили до Центру утримання іноземних громадян у Північній Осетії, призначивши штраф у 2 тисячі рублів.

П’ятигорський касаційний суд виключив депортацію – Умерову мали випустити з центру. Також, за рішенням суддів, вона не становить небезпеки для РФ.

Проте, коли дівчина вийшла із суду, невідомі одягли їй на голову мішок, вивезли до Владикавказа, де знову склали протокол, але вже про непокору поліції, і відправили до міського ІТТ. У коментарі “Крим.Реалії” брат затриманої Азіз Умеров розповів, що його сестра понад три місяці перебувала в центрі для іноземних громадян. Але 13 березня рішенням суду її вдалося звідти звільнити.

До початку травня 2023 року на неї постійно складали адмінпротоколи, кілька разів заарештовували, після чого співробітники ФСБ відвезли Леніє до Москви. Її звинуватили в шпигунстві, за це їй може загрожувати до 20 років ув’язнення.

2 травня 2024 року російський суд укотре продовжив їй строк тримання під вартою – до 4 серпня. 

Російський правозахисний проєкт “Підтримка політв’язнів. Меморіал” визнав Умерову політув’язненою.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російська цензура затримує листи політув’язненої, кримської татарки Леніє Умерової, які вона пише рідним.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter