Україна веде діалог з Молдовою, щоб повернути частину чоловіків, які виїхали до країни після 2022-го

Дата: 23 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Українська влада веде “певний діалог” з молдавськими колегами, щоб повернути частину чоловіків призовного віку, які незаконно потрапили до Молдови після 2022 року. 

Про це розповів посол України в Молдові Марко Шевченко, якого цитує тамтешнє видання NewsMaker. 

Фото: moldova.mfa.gov.ua

Кількість чоловіків, які нелегально виїхали з України після 2022 року, назвати складно.

До прикладу, журналісти BBC, які досліджували питання, казали про понад 6 тисяч, що в такий спосіб опинились у Румунії. Своєю чергою народний депутат та голова Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Дмитро Наталуха наводив дані, згідно з якими щодня закритий кордон незаконно намагаються перетнути по дві сотні людей. 

Шевченко говорить, що насамперед українська влада хоче повернути з Молдови тих чоловіків призовного віку, які не отримали там притулку. Дипломат вважає, що “законодавство та правова база з питань біженців і в Європі, і в Молдові не адаптовані під ситуацію, з якою зіткнулася Україна під час війни”, і “жодна із розроблених процедур не передбачала початок повномасштабної війни в Європі у XXI столітті та появу мільйонів біженців та тих, кого в народі називають “ухилянтами“.

На думку Шевченка, військовозобов’язані чоловіки, які перетинають закритий український кордон, не мають права на захист в інших країнах. 

“Вони не заслуговують на захист, але при цьому вони не хочуть повертатися в Україну, і ніхто їх не змушує повернутися”, – нарікає він.

Цікаво, що в молдовських медіа, представляючи Шевченка, його називають послом України, хоча президент звільнив його з цієї посади ще в березні поточного року. Водночас на сайті посольства України посадовець зазначений як Надзвичайний і Повноважний Посол. 

Нагадаємо, що нещодавно в Тисі за день знайшли тіла двох чоловіків, які намагалися незаконно перетнути закритий кордон. 

Від початку року в річці знайшли вже 17 потоплеників, а від початку повномасштабного вторгнення росіян – понад три десятки. Тіла знаходять і в горах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter