В окупованому Криму розпочали демонтаж останньої української церкви

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму, в Євпаторії, розпочали демонтаж останнього храму Православної церкви України (ПЦУ) – Хрестовоздвиженського.

Про це в мережі Х написав заслужений юрист України, ексзаступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов з посиланням на інформацію митрополита Сімферопольського та Кримського Климента.

Джерело: Голос Криму

Станом на 21 липня 2021 року зі споруди зняли купол і частково розібрали стіни.

Правник назвав це черговим виявом систематичної політики дискримінації українців з боку влади РФ за національною ознакою в умовах окупації.

Він нагадав, що IV Женевська конвенція передбачає – громадяни на окупованих територіях мають право на повагу до релігійних переконань, а окупаційна держава повинна дозволити релігійним служителям надавати духовну підтримку їхнім одновірцям.

“Дискримінація за ознакою національності та релігії неприпустима. Діям окупаційних адміністрацій та натхненникам такої державної політики має бути надана правова оцінка”, – наголосив Мамедов.

Незаконні дії окупантів засудило Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

“За наявною інформацією, російським силовикам активно допомагає місцевий мешканець – комендант гуртожитку по вулиці Інтернаціональна, на території якого і знаходиться церква”, – йдеться в повідомленні.

Прокуратура АРК і міста Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного знищення храму Православної Церкви України в Євпаторії за  фактом порушення законів та звичаїв війни. 

Як пише “Голос Криму”, боротьба парафії в ім’я Пречистого образа Божої Матері “Неопалима Купина” м. Євпаторія та Управління Кримської єпархії ПЦУ за храм триває ще від початку окупації півострова. 

Від 2019 року на парафію та Кримську Єпархію ПЦУ чинився постійний тиск щодо виконання рішення окупаційного суду, який ухвалив заочне рішення про знесення храму. В рішенні зазначено, що демонтаж релігійної споруди має здійснити громада цього ж храму.

Це “судове” рішення парафіяни попри погрози не виконували. Через це окупаційна міська влада Євпаторії вчергове звернулася до “суду”, де просила дозволу самостійно знести храм, адже парафіяни й Управління Кримської єпархії ПЦУ не виконують рішення. У заяві до “суду” місцеві посадовці просили стягнути витрати з демонтажу з парафіян.

Нагадаємо, що раніше російська окупаційна влада в Сімферополі демонтувала купол українського кафедрального собору Святих Рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги.

У Представництві президента України в Автономній Республіці Крим назвали такі кроки окупантів “продовженням системного знищення української ідентичності та всього українського в окупованому Криму та також продовженням переслідування Православної Церкви України з тим, щоб в окупації залишились виключно лояльні Кремлю релігійні структури, зокрема російської православної церкви”.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до структур ООН для привернення міжнародної уваги до демонтажу купола кафедрального собору ПЦУ в окупованому Сімферополі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter