Омбудсман звернувся до ООН через незаконний демонтаж купола з храму ПЦУ в Криму

Дата: 13 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до структур ООН для привернення міжнародної уваги до демонтажу купола Кафедрального собору Православної Церкви України в тимчасово окупованому Сімферополі.

Про це проінформував Омбудсмен на своєму телеграм-каналі.

Собор Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православної церкви України в Сімферополі, жовтень 2016 року

Він звернув увагу, що постійний тиск, низка незаконних рішень з боку окупаційної влади та виселення Кримської єпархії з цього Кафедрального собору фактично знищило ПЦУ в Криму.

Лубінець повідомив, що паправив запити до структур Організації Об’єднаних Націй з метою привернення міжнародної спільноти до порушень РФ.

За його словами, Росія продовжує на півострові та інших окупованих територіях України руйнувати українські церкви, заарештувати та катувати священнослужителів, переслідувати представників релігійних громад, які нелояльні до РФ.

Дмитро Лубінець

“РФ продовжує демонструвати світу те, що їх нічого не зупиняє в знищенні української національної ідентичності, ліквідації української церкви, української мови, української культури. Закликаю світову спільноту відреагувати на черговий злочин проти свободи світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії ПЦУ”, – заявив Лубінець.

Раніше російська окупаційна влада в Сімферополі демонтувала купол українського Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги. У Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим назвали ці кроки окупантів “продовженням системного знищення української ідентичності та всього українського в окупованому Криму та також продовженням переслідування Православної Церкви України з тим, щоб в окупації залишились виключно лояльні Кремлю релігійні структури, зокрема російської православної церкви”.

Рішення російської влади також прокоментував виданню “Голос Криму” митрополит Сімферопольський та Кримський ПЦУ Климент. Він наголосив на системному знищенні всього українського в Криму та стиранні української національної ідентичності.

Митрополит Сімферопольський та Кримський ПЦУ Климент

Священнослужитель також поставив питання державним органам влади України, які, на його думку, ігнорують проблеми української етнічної громади.

“На жаль, маю констатувати повну бездіяльність державних органів влади України в релігійних питаннях, що спонукає р**истів діяти, вчиняти злочини, знищувати українські церкви в Криму”, – йдеться у заяві.

Він закликав державні органи України створити міжвідомчий дорадчо-консультаційний орган Кабміну з питань формування та реалізації держполітики щодо збереження та захисту української етнічної спільноти Криму.

У лютому 2022 року Верховна Рада України ухвалила рішення про передачу в державну власність майна Кафедрального собору Святих рівноапостольних Князя Володимира та Княгині Ольги в Сімферополі.

У серпні 2020 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) звернувся до російської влади через утиски Православної церкви України в Криму. Російська влада стверджує, що в Криму немає утисків за релігійною ознакою.

Нагадаємо, у березні 2024 року Україна передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) 14-те подання – з доказами скоєння Росією злочинів проти людяності через переслідування релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter