ООН закликають до справедливої репрезентації корінних народів у Раді ООН з прав людини

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Кримськотатарський ресурсний центр закликав запровадити механізм акредитації, який би максимально відповідав меті та завданням роботи корінних народів у Раді ООН з прав людини.

З таким закликом під час першого міжсесійного засідання Ради з прав людини ООН про розширення участі корінних народів у роботі Ради ООН з прав людини виступила юристка кримськотатарської правозахисної організації Людмила Коротких.  

Людмила Коротких

Експертка підкреслила, що такий механізм має складатися з представників усіх семи соціокультурних регіонів, як зазначено у звіті експертного семінару Ради прав людини 2022 року. Такий підхід уможливить об’єктивну процедуру, коли визнання інституцій корінних народів здійснюється самими корінними народами, що найбільше відповідає положенню Декларації ООН про права корінних народів.

“Важливо, щоб такий механізм діяв незалежно від інших структур ООН із прозорими процедурами прийняття рішень. Цей механізм також повинен мати дві різні процедури акредитації для представницьких інституцій корінних народів та організацій корінних народів”, – заявила Людмила Коротких.

Вона висловила переконання, що важливо організувати процес формування зазначеного механізму так, щоб він заслужив довіру корінних народів. Також до такого механізму мають входити представники від кожного соціокультурного регіону, які є визнаними експертами, що знають регіональне розмаїття корінних народів та їхніх представницьких інституцій і є повністю незалежними від будь-якої регіональної влади.

“Дотримуючись цих умов, ми можемо створити механізм, який буде легітимним і найкращим чином сприятиме досягненню мети розширення участі корінних народів у роботі Ради ООН з прав людини”, – резюмувала Людмила Коротких.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року Верховна Рада України звернулася до міжнародної спільноти щодо підтримки права на самовизначення корінних народів Російської Федерації. Відповідну постанову №8105 підтримали 322 народні депутати.

Раніше ZMINA писала, що Володимир Зеленський заявив: Росія використовує мобілізацію для знищення представників корінних народів окупованого Криму, а також Кавказу, Сибіру та інших територій РФ. Президент України закликав корінні народи Росії боротися проти чинної влади, яка забирає громадян на війну в Україну.

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін намагається відправляти на війну проти України етнічні меншини, щоб уникнути проведення загальної мобілізації етнічних росіян. Аналітики також відзначають переважання на війні в Україні неетнічних російських батальйонів, до складу яких входять війська з Чечні, Південної Осетії, Туви, Татарстану, Башкортостану, Чувашії та інших. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter