Верховна Рада закликає світ підтримати самовизначення корінних народів Росії

Дата: 06 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України звернулася до міжнародного співтовариства щодо підтримки права на самовизначення корінних народів Російської Федерації. Відповідну постанову №8105 підтримали 322 народні депутати.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Фото: Михайло Жернаков

У зверненні підкреслюється, що, реалізовуючи свою окупаційну імперіалістичну політику, Росія століттями вчиняє геноцид поневолених народів, ігнорує принцип рівноправності та самовизначення народів, грубо порушує права корінних народів та громадян, які належать до національних меншин.

Зазначається також, що навіть проводячи загарбницьку війну проти України, російська влада здійснює геноцид народів РФ, зокрема, використовуючи для цього мобілізацію.

Так, Верховна Рада висловлює підтримку невід’ємного права народів РФ на самовизначення відповідно до Статуту ООН, загальновизнаних норм та принципів міжнародного права.

Парламент закликає міжнародне співтовариство до вжиття всіх необхідних заходів для припинення переслідування кремлівським режимом лідерів та членів національно-визвольних рухів народів РФ. Зокрема, йдеться про припинення практики депортації та внутрішнього переміщення громадян Росії з метою спотворення етнічного складу регіонів РФ. 

Також Верховна Рада наголошує на важливості беззаперечного гарантування громадянам РФ права на вільне висловлення поглядів, думок, участь у мирних зібраннях, свободу об’єднань, свободу совісті та віросповідання, а також на забезпечення вільного розвитку традицій та культурної самобутності народів Росії.

Раніше ZMINA писала, що Володимир Зеленський заявив, що Росія використовує мобілізацію для знищення представників корінних народів окупованого Криму, а також Кавказу, Сибіру та інших територій РФ. Президент України закликав корінні народи Росії боротися проти чинної влади, яка забирає громадян на війну в Україну.

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін намагається відправляти на війну проти України етнічні меншини, щоб уникнути проведення загальної мобілізації етнічних росіян. Аналітики також відзначають переважання на війні в Україні неетнічних російських батальйонів, до складу яких входять війська з Чечні, Південної Осетії, Туви, Татарстану, Башкортостану, Чувашії та інших. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter