Цього року у понад сотні медзакладів по всій Україні відкриють спеціальні простори для дітей та батьків

Дата: 19 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Протягом 2024 року завдяки співпраці з ЮНІСЕФ у 108 медичних закладах по всій Україні відкриють “Простори турботи” для дітей та батьків. 

Про це розповіли у МОЗ.

Простір турботи на Харківщині. Фото: МОЗ

У таких просторах, як кажуть посадовці, можна отримати якісні медичні та консультаційні послуги в безпечних умовах. Зокрема, облаштовують інклюзивний санітарний кабінет, кімнати для імунізації, грудного вигодовування, зони очікування дітей, кімнати патронажної медсестри для огляду дітей, психологічної підтримки тощо.

Нещодавно урядовці відвідали один з таких просторів на Харківщині. У регіоні патронажні медсестри вже здійснили понад 1600 домашніх візитів, під час яких допомогли 380 дітям  та 136 вагітним. Вони отримали  підтримку у питаннях імунізації, грудного вигодовування, харчування, санітарії, гігієни, позитивного батьківства та виявлення ризиків порушень розвитку.

Нагадаємо, що російська агресія спровокувала найбільшу з часів Другої світової війни міграцію українців. Розрахунки експертів кажуть, що через війну населення України може скоротитися на 5 мільйонів до 2030 року, а до кінця століття – до 22 мільйонів. 

Окрім цього, робоча сила в країні до 2030 року скоротиться до 11,7 мільйона, а вже за кілька років пенсіонерів буде більше, ніж тих, хто працює. 

Для того, щоб покращити ситуацію, уряд, наприклад, визначив розвиток репродуктивних технологій одним із пріоритетів охорони здоров’я на наступні сім-вісім років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter