Набули чинності нові норми використання української мови на телебаченні та радіо

Дата: 17 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Із 17 липня набули чинності нові положення Закону України “Про медіа”, які стосуються вимог до використання української мови в аудіовізуальних медіа. Зокрема, зміни внесено до пункту 7 частини восьмої статті 40 цього закону, що регулює питання мови у сфері аудіовізуальних медіа.

Про це повідомляє Інститут масової інформації. 

Фото: Canva

Згідно з новими нормами, відтепер дозволяється використання недержавної мови без дублювання або озвучення в програмах, зокрема у фільмах, лише в спонтанних репліках або виступах учасників програми в прямому ефірі, крім ведучих та дикторів, якщо їхня тривалість не перевищує 10% загальної тривалості програми.

Утім, під час трансляції записаних програм репліки або виступи мають бути дубльовані, озвучені або субтитровані державною мовою в таких випадках:

  • у репортажах з місця події, крім мови та реплік журналістів відповідного медіа; 
  • у будь-яких творах, виступах, виконаннях тощо мовами корінних народів України;  
  • у сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах, які вживаються учасниками програм іншими мовами.

Нагадаємо, що напередодні для місцевих друкованих медіа також набула чинності стаття 25 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка регламентує використання ними державної мови.

Так, наявність версії державною мовою для всіх друкованих медіа в Україні є обов’язковою, а якщо є версії іншими мовами, то вони повинні мати однакову назву, зміст, обсяг і спосіб друку, а їхні випуски – мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

Розповсюдження за передплатою друкованих медіа, виданих недержавною мовою, допускається за умови забезпечення можливості передплати в Україні такого самого видання державною мовою. 

Крім того, у кожному місці розповсюдження (газетні розкладки в метро, на вокзалах, у супермаркетах, на АЗС) друковані медіа державною мовою мають становити щонайменше 50% розповсюджуваних у цьому місці назв друкованих медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter