“Репортери без кордонів” звернулися до суду Франції через погрози вбивством журналістам на сайті Réseau Libre

Дата: 17 Липня 2024
A+ A- Підписатися

15 липня міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) у Франції подала судовий позов через погрози вбивством і підбурювання до скоєння кримінального злочину, які містяться в матеріалі на ультраправому сайті Réseau Libre. Невідомі закликали поцілити “кулею в шию” 180 громадським діячам, зокрема 40 журналістам, які підписали редакційну статтю на користь права на інформацію, опубліковану у французькій щоденній газеті L’Humanité 2 жовтня 2023 року.

Про це йдеться на сайті RSF.

Фото: UNESCO

“З публікацією цього списку ненависть преси досягла нового рівня у Франції. З огляду на безпрецедентний насильницький характер і серйозність цих загроз RSF закликає французьку владу діяти швидко і подвоїти свої зусилля для захисту потерпілих, виявити та притягнути до відповідальності винних, а також запобігти повторенню подібних погроз”, – заявив генеральний директор RSF Тібо Бруттен.

До позову також долучилися 20 журналістів, організації Forbidden Stories, Presse-Papiers, Nothing2Hide, Міжнародна федерація журналістів і Французький синдикат журналістів.

За даними RSF, анонімний автор образливої ​​статті закликав громадськість “дбайливо зберігати” список, натякаючи, що необхідно вжити заходів, та позначаючи підписантів як “кандидатів на страту” та “негідників, які десятиліттями псують Францію в ім’я свободи вираження поглядів”.

Згідно з розслідуванням французького новинного сайту Mediapart, ресурс Réseau Libre розміщений у Росії, що унеможливлює судову співпрацю для встановлення винних. Вебсайт недоступний у Франції після того, як рішення суду зобов’язало інтернет-провайдерів заблокувати доступ до нього “протягом двох тижнів”.

Réseau Libre вже відомий своїми неодноразовими анонімними закликами до вбивства мігрантів, членів мусульманської та єврейської громад Франції, а нещодавно юристів і діячів, які виступали проти ультраправої партії “Національне об’єднання” (RN), що перемогла в першому турі дострокових парламентських виборів у червні-липні 2024 року.

Нагадаємо, що переслідування журналістів та заклики до їхнього вбивства – поширена проблема в багатьох країнах світу, зокрема й в Україні. Так, у липні 2023 року телеграм-канал “Суми: головне” оприлюднив матеріал місцевого видання “ЦУКР” про життя ЛГБТ-спільноти із закликами знищити редакцію медіа. 

Журналісти ЦУКР зробили репортаж під назвою “Тебе можуть побити до реанімації через орієнтацію: як ЛГБТК+ люди почуваються в Сумах”, який розмістили на ютуб-каналі редакції. Згодом на сайті видання вийшла текстова версія матеріалу, а в телеграм-каналі “Суми: Головне” зʼявився допис з агресивними та образливими закидами щодо ЛГБТ-людей. Наприкінці посту містився прямий заклик до знищення ЦУКР та адреса редакції. 

Згодом телеграм-канал “Суми: Головне” опублікував новий допис, що містив заклики до вбивства співробітників медіа. Зокрема, у дописі оприлюднили фото колективу ЦУКР із прізвищами співробітників, підписавши його “Вороги народу. Розстрільний список 2024”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter