Набрало чинності положення мовного закону про мову місцевих друкованих медіа

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

16 липня, у вівторок, для місцевих друкованих медіа набула чинності стаття 25 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка регламентує використання ними державної мови.

Про це йдеться на сайті уповноваженого із захисту державної мови.

Фото: інтернет-видання “Субота”

“Починаючи з липня 2019-го ми мали сім хвиль імплементації: українська стала обов’язковою для більшості сфер – реклами, освіти, культури, обслуговування, транспорту, охорони здоров’я тощо. І сьогодні, на п’яту річницю закону, стартує восьма хвиля – набуває чинності 25 стаття, яка регламентує застосування державної мови місцевими друкованими медіа”, – зазначається в дописі.

Так, згідно зі статтею 25, наявність версії державною мовою для всіх друкованих медіа в Україні є обов’язковою, а якщо є версії іншими мовами, то вони повинні мати однакову назву, зміст, обсяг і спосіб друку, а їхні випуски – мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

Розповсюдження за передплатою друкованих медіа, виданих недержавною мовою, допускається за умови забезпечення можливості передплати в Україні такого самого видання державною мовою. 

Крім того, у кожному місці розповсюдження (газетні розкладки в метро, на вокзалах, у супермаркетах, на АЗС) друковані медіа державною мовою мають становити щонайменше 50% розповсюджуваних у цьому місці назв друкованих медіа.

Водночас низка вимог не поширюється на друковані засоби масової інформації, що видаються виключно кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською мовою, іншою офіційною мовою Європейського Союзу, незалежно від того, чи містять вони тексти державною мовою, а також на наукові видання.

Нагадаємо, що із 16 липня 2022 року в Україні набрала чинності нова частина окремої статті закону про мову. Відповідно до неї інтернет-ресурси повинні мати базову стартову сторінку українською мовою, а також повідомляти державною мовою суспільно важливу інформацію. Відтоді мовний омбудсман може накладати штрафи на посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть мовний закон. 

За 2023 рік в Україні громадяни подали 3692 звернення щодо порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Найбільше на порушення закону скаржились у сфері обслуговування – на неї припадає майже половина звернень громадян. Зокрема, люди повідомляли про брак української версії сайтів, а також  інформації про товари та послуги державною мовою. Також скарги стосувалися порушень безпосередньо під час обслуговування.

За кількістю зареєстрованих звернень на другому місці  сфера інформації для загального ознайомлення та реклами. Понад пів тисячі звернень стосувалися порушень у зовнішній рекламі та вивісках.

Також інформували про значну кількість порушень у сфері освіти, культури, медіа й органах влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter