За 2023 рік на порушення мовного закону в Україні поскаржилися понад 3500 разів – Кремінь

Дата: 04 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Минулого року в Україні громадяни подали 3692 звернення щодо порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Про це уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото: Медіа перспективи

За всі роки існування інституту мовного омбудсмана це найбільша кількість скарг.

Така статистика свідчить як про збільшення кількості порушень мовного закону, так і про критичну чутливість громадян України до відстоювання своїх мовних прав. В умовах війни державна мова стала серед головних чинників національної безпеки, символом боротьби проти ворога, фактором гідності та свободи”, написав Кремінь

Зазначається, що найбільше на порушення закону скаржились у сфері обслуговування на неї припадає майже половина звернень громадян. Зокрема, люди повідомляли про брак української версії сайтів, а також інформації про товари та послуги державною мовою. Також скарги стосувалися порушень безпосередньо під час обслуговування.

За кількістю зареєстрованих звернень на другому місці сфера інформації для загального ознайомлення та реклами. Понад пів тисячі звернень стосувалися порушень у зовнішній рекламі та вивісках.

Також інформували про значну кількість порушень у сфері освіти, культури, медіа й органах влади.

На думку мовного омбудсмана, регіональна мовна політика потребує більшої уваги з боку органів влади. Найбільше повідомлень громадян стосувалися порушення законодавства про державну мову у місті Київ (1345), а також Харківській (516), Одеській (486), Дніпропетровській (316), Київській (153), Запорізькій (63), Львівській (59), Полтавській (54) та Миколаївській (53) областях.

Як бачимо, міста-мільйонники – Київ, Харків, Одеса – залишаються лідерами за кількістю звернень про порушення мовних прав громадян. В столиці у 2023 році громадяни зафіксували в більш ніж півтора раза більше порушень, ніж у 2022 році та втричі більше, ніж у 2021-му. Тож ухвалення місцевих мовних програм та суворий контроль за дотриманням мовних прав громадян у всіх сферах суспільного життя має стати серед пріоритетів очільників громад у цьому році”, підкреслив мовний омбудсман.

Після розгляду звернень ужили заходів реагування, зокрема провели державний контроль та наклали на порушників санкції, наголосив Кремінь.

Нагадаємо, впродовж минулого року уповноважений із захисту державної мови отримав 88 звернень щодо порушень законодавства в закладах вищої освіти. Це більш ніж половина всіх звернень стосовно порушень у сфері освіти та науки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter