Впродовж 2023 року до мовного омбудсмана надійшло понад 80 звернень про порушення законодавства в закладах вищої освіти

Дата: 13 Грудня 2023
A+ A- Підписатися
Від початку року і станом на 13 грудня мовний омбудсман отримав 88 звернень щодо порушень законодавства в закладах вищої освіти. Це більш ніж половина всіх звернень стосовно порушень у сфері освіти та науки.
 
Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.
 
Фото: Медіа перспективи

“Особливе занепокоєння викликає університетське середовище. Так, у 2023 році з 19 заходів державного контролю за застосуванням державної мови в закладах освіти, проведених Уповноваженим, 16 стосувалися закладів вищої освіти”, зазначили в офісі омбудсмана.

Там додали, що впродовж 2023 року уповноважений із захисту державної мови ухвалив 26 постанов у справах про адміністративне правопорушення у сфері освіти, з них 22 – у закладах вищої та фахової передвищої освіти.

У 13 випадках до порушників застосували адміністративне стягнення у вигляді попередження, у чотирьох штраф у розмірі 3400 гривень.

В офісі омбудсмана зазначили, що продовжують отримувати звернення щодо порушень мовного законодавства окремими педагогічними, науково-педагогічними працівниками закладів освіти.

Нагадаємо, на початку листопада одна зі студенток Дніпровського державного медичного університету звинуватила викладачку вишу в тому, що під час заняття та заборонила дівчині відповідати українською мовою.

Раніше ZMINA повідомляла, що адміністрація Державного податкового університету, що в Ірпені на Київщині, відсторонила від викладання професорку кафедри соціальної філософії та управління Любов Воробйову. Причиною цього стало те, що викладачка відмовлялася навчати українською студентів, а тим, кому це не подобалось, радила не ходити на заняття та вчитися самостійно. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter